08 717 23 17
info@enjoytravel.se

att semestra i Sydkorea

maj 14, 2014 Postat i: Information / Sydafrika / Uncategorized

Jag är nyligen hemkommen från Korea. Ett land man blir mycket berörd av. Turistströmmarna är små; från Sverige ca 10.000 besökare förra året varav den flesta var affärsmän. Som jämförelse reste 323.000 svenskar till Thailand 2012. Vi har helt enkelt inte upptäckt Korea och det är synd.

Landet har världens 12:e största ekonomi och det märks tydligt att landet befinner sig i en snabb utvecklingsfas.

Namnet hörrör från Marco Polos tid från1200-talet när landet hette Korreo. Flaggan representerar yin och yan.

Skriftspråket kallas Hangulalfabetet och är relativt enkelt att lära sig:

Här är vokalerna:
ㅏ ㅓ ㅣ ㅑ ㅕ ㅗ ㅜ ㅡ ㅛ ㅠ ㅐ ㅒ ㅔ ㅖ ㅘ ㅙ ㅚ ㅝ ㅞ ㅟ ㅢ
a eo i ya yeo o u eu yo yu ae yae e ye wa wae oe wo we wi ui

och här konsonanterna:
ㄱ ㄴ ㄷ ㄹ ㅁ ㅂ ㅅ ㅇ ㅈ ㅊ ㅋ ㅌ ㅍ ㅎ
g n d l m b s ng* j ch k t p h

Seoul skrivs så här:
ㅅ ㅓ ㅇ ㅜ ㄹ
s eo – u l

Landet är lätt att resa runt i. Tunnelbanan fungerar utmärkt. Det finns i stort sett ingen kriminalitet mot turister och människorna är mycket vänliga. Deras kunskaper i engelska är dock dåliga men många halar upp sina mobiler med översättningsprogram och hjälper gärna till. Maten är fantastiskt och även om man inte alltid förstår menyn som oftast bara finns på koreanska kan man peka på vad som helst. Allt är gott. Korea har sin egen musikstil K-popen och så förstås får man inte missa alla kareokibarer där man hyr ett eget rum per timme och sjunger loss. Att hyra bil och ta sig ut på landet funkar också bra. Här finns mycket grönska och naturreservat även inne i huvudstaden. Och inte att förglömma – åk till gränsstationen till Nordkorea. Det är absolut värt en halv dag och väcker många tankar.

Koreanerna ser mycket välvilligt på Sverige och har inte glömt att Sverige under Koreakriget bistod med ett fältsjukhus i Pusan där hundratusentals patienter vårdades.