08 717 23 17
info@enjoytravel.se

Casablanca

juni 30, 2016 Postat i: Marocko

Casablanca i Marocko är affärsstaden som ligger vid Atlantkusten. Namnet betyder ”det vita huset” på spanska. Staden har 3,5 miljoner invånare. Hamnen har stor betydelse och är en av världens största konstgjorda hamnar och den mest betydelsefulla i hela Afrika. Staden håller också på att bli Afrikas finansiella centrum.

Ett romantisk skimmer lyser över namnet Casablanca. Kanske pga filmen som bär stadens namn med Humprey Bogart och Ingrid Bergman. De båda skådespelarna satte aldrig sin fot i staden utan filmen spelades in i Hollywood där interiören i Rick´s Cafe i Casablanca har kopierats i studion. Men Casablanca är inte lika charmig som övriga städer i landet. Mycket är slitet och behöver renoveras. Trafiken är rätt intensiv.

Det mest intressanta i staden är den stora moskén, världens näst största efter Mekkas. Minareten är 200 meter hög och har en laserstråle riktad mot Mecka som syns på 3 kilometers håll. Det går in 25.000 människor och 80.000 på torget utanför. Det gröna taket kan skjutas åt sidan på 3 minuter. Moskén är byggd på återvunnen mark från havet och halva konstruktionen står bokstavligen i Atlanten.  Det på begäran av beställaren Hassan II som ville att templet skulle inspireras av en vers i Koranen som säger ”Guds tron är byggd på vatten”. Alla marockanska medborgare har varit med och betalat genom att donera en gåva (mer eller mindre obligatoriskt). Moskén byggdes mellan 1986 och 1993.

När vi besökte moskén under ramadan fick vi inte gå in. Annars är det tillåtet alla dagar utom fredagar. Men just på ramadan är det fullt både inne och utanför på torget när fastan bryts.