08 717 23 17
info@enjoytravel.se

Vandring till Tigers Nest i Bhutan

november 1, 2016 Postat i: Bhutan

Tiger´s Nest eller Taktshang  är det mest berömda klostret i Bhutan och byggdes ursprungligen på 1500-talet men brann 1998 och återuppbyggdes. Det ligger 5 km från närmsta väg på 3.220 meters höjd och stigningen är 1000 meter; en brant vandring med andra ord.  Hur det har gått till att bygga klostret är ofattbart.

Man tar sig dit till fots eller till häst första sträckan. Det finns en restaurang knappt halvvägs där man kan äta sin lunch.  Sedan väntar ytterligare stigning innan man kommer till viewpoint 1 och slutligen är det 800 trappsteg för att komma till klostret. Rätt ansträngande på den höga höjden men luften är fantastisk med hög syrelhalt och utsikten bedövande vacker.

Klostret används fortfarande och det bor ett antal munkar där som får frakta upp sin mat till fots. Det anses vara Bhutans heligaste plats dit deras gury Rinpoche enligt legenden flög in på ryggen på en tigrinna. Han mediterade i 3 år i grottorna och började därefter konvertera folket till buddhism.

Det är ansträngande att vandra på den höjden och man får ta det långsamt för att inte drabbas av höjdsjuka. Vi träffade en amerikan som fick stanna halvvägs men de flesta klarar vandringen. Överallt vajar böneflaggor i färgerna blått, vitt, rött, grönt och gult vilket anses symbolisera himmel, luft, eld, vatten och jord; de fem elementen. De böner som står på flaggorna sprids med vinden och anses kunna ge skydd och välsignelse åt hela universum.

Ett minne för livet.

1-24 1-251-161-13