08 717 23 17
info@enjoytravel.se

Vietnam på 70-talet och ett kärt reseminne

oktober 1, 2013 Postat i: egna resor / Vietnam

1977-78 bodde jag i Vietnam. Ett hermetiskt tillslutet land med ytterst få diplomater och några biståndsarbetare, ja rätt många från Sverige p.g.a. Bai Bang projektet. Det ses idag som ett rätt misslyckat pappersbruksprojekt men var på den tiden SIDAs flaggskepp.

Nåväl, det fanns ingenting att köpa på den tiden. Vi fick flyga in allt från toapapper till konservburkar och när det lokala hotellet skulle baka croissanter åt oss fick vi ta med oss bakpulver dit. Ambassadens kokerskor gick till marknaden med våra matkuponger och kom hem med levande hönor, sjögräs och det som gick att få tag på. Lunchen tillreddes sedan i ambassadens utrymda cykelgarage.

Vi fick inte röra oss utanför staden utan tillstånd. Det fanns bara 2 restauranger som vi kallade Fisken och Duvan för det var det som serverades.  På marknaden kunde man köpa hushållsprylar gjorda av uttjänta gummidäck och begagnade plåtburkar. Svårt att tänka sig när man åker dit idag.

Ett minne från den tiden är en sidenmålning med motiv av ett landskap som är väldigt typiskt Vietnam. Den har ramats om och fått nytt liv på hedersplats i mitt kontor där jag skapar mina resor.

Jag rekommenderar dig att åka till Vietnam nu innan det kommer dit för mycket diskolampor och tingeltangel. Förslag på resa här.