08 717 23 17
info@enjoytravel.se

Från medeltid till högsta välstånd på 45 år

november 12, 2013 Postat i: egna resor / egna upplevelser / Oman

Oman är ett fascinerande resmål och jag är nyss hemkommen.

Sultan Qaboos bin Said med totalitär makt har tagit landet från medeltiden utan vägar och skolor till ett av världens rikaste länder på 45 år. Han avsatte sin far 1970 då det bara fanns 100 meter väg i landet och har därefter satsat på vägar, skolor, sjukvård, elektrifiering och oljeletning. Människor födda före 1970 vet inte exakt hur gamla de är för det fanns ingen läskunnighet och fördes inga register.

Sultanen har varit noga med att behålla de viktiga funktionerna inhemskt så därför får bara omanier köra taxi, jobba inom fiskenäringen och i vattenförsörjningen. Även kvinnorna i Oman arbetar.

Idag är landet ytterst välmående, befolkningen nöjd och väldigt få av de 2 miljoner invånarna lever utomlands. När man tex fått sitt första jobb får man i ett lotteri en markplätt på 600 kvm och ett räntefritt lån för att bygga ett hus. Skolor och sjukhus är gratis och ingen skatt tas ut.Oman är ett fascinerande resmål och jag är nyss hemkommen.

Sultan Qaboos bin Said med totalitär makt har tagit landet från medeltiden utan vägar och skolor till ett av världens rikaste länder på 45 år. Han avsatte sin far 1970 då det bara fanns 100 meter väg i landet och har därefter satsat på vägar, skolor, sjukvård, elektrifiering och oljeletning. Människor födda före 1970 vet inte exakt hur gamla de är för det fanns ingen läskunnighet och fördes inga register.

Sultanen har varit noga med att behålla de viktiga funktionerna inhemskt så därför får bara omanier köra taxi, jobba inom fiskenäringen och i vattenförsörjningen. Även kvinnorna i Oman arbetar.

Idag är landet ytterst välmående, befolkningen nöjd och väldigt få av de 2 miljoner invånarna lever utomlands. När man tex fått sitt första jobb får man i ett lotteri en markplätt på 600 kvm och ett räntefritt lån för att bygga ett hus. Skolor och sjukhus är gratis och ingen skatt tas ut.