08 717 23 17
info@enjoytravel.se

Att semestra på Mauritius

februari 9, 2022 Postat i: Uncategorized

Mauritius är för många drömmarnas ö. Den ligger utanför Madagaskar och är mindre än Gotland; 7 mil lång, 5 mil bred och omgiven av stränder och korallrev. Ön har ett vulkaniskt ursprung med höga berg, djupa dalar och vattendrag. Här odlas huvudsakligen sockerrör som varit en viktig födkrok för befolkningen och ett arv från de tidigare kolonisatörerna holländarna, fransmännen och engelsmännen. Den största intäkten är turism men landet har även en IT-sektor med många utländska bolag på plats i det sk cyber center. Även finansiellt görs en del investeringar i landet.

Mauritius befolkning är en mångkulturell blandning av kreoler, araber, kineser, européer och indier som lever i harmoni och samförstånd. De firar allas högtider gemensamt och det är ofta fest och festival på ön. 

Ön är också en dröm för golfare; här finns 7 18 hålsbanor i världsklass. Många ägnar sig också åt sightseeing eller shopping på marknader och i stora shoppingcentrum. Det är inte alls svårt att få kontakt med lokalbefolkningen som är mycket vänliga.

Klimatet på ön är tropiskt där maj – november är varma och november till april lite fuktigare då det regnar en del men sällan långa perioder. Ön ligger i cyklonbältet och ibland, dock mycket sällan, kan en cyklon dra förbi. Ofta fångas dock dessa upp längre ut till havs.

På ön råder mikroklimat där det varierar en del mellan kust och inland och mellan de olika sidorna av ön. Väderapparna stämmer därför sällan.

Kvalitet och service är något som genomsyrar semesterupplevelsen och gör den fantastisk. Hotellen håller mycket hög standard med underbara trädgårdar och fina rum. Mat och dryck håller högsta standard och servicenivån är outstanding. 

Flygresan tar ca 12 timmar med ett byte. Numera flyger många bolag hit tex Emirates, Air France, KLM, British Airways, Condor, Air Mauritius och Austrian.

 Den traditionella dansen heter SEGA och har sitt urprung från slavarna som togs hit som sockerplantagearbetare av de franska kolonisatörerna. Dansen ackompanjeras av instrumenten trummor och triangel:). Det svänger fint om den musiken och texterna är oftast på kreol.

Mat och dryck

Maten är helt fantastisk. Det flygs in viner både från Europa och Sydafrika och det bästa kött som går att uppbringa både i Australien och Sydafrika. Många världsberömda kockar har samarbeten med hotellen och överser menyerna. De flesta hotellen har flera restauranger; både buffé och a la carte som gästerna får tillgång till. En del hotell låter sina gäster äta på alla sina restauranger utan påslag, andra visar på menyerna vad som ingår och vad som kostar extra.

Vin och drinkar håller ungefär samma priser som i Europa. De flesta hotell bokas med halvpension men det går på många att betala ett tillägg för All Inclusive vilket troligen lönar sig om man gillar några drinkar och vin till maten. Bufféerna är helt fantastiska och så långt från en Finlandsbåt man kan tänka sig. Många har råsaftcentrifuger på frukostbuffén och många olika sorters färskpressad juice liksom allt annat man drömmer om till frukost. Servicen är dessutom oftast helt outstanding.

Rummen

Det finns ett antal olika rumskategorier på alla hotellen och ofta duger de enklaste kategorierna fint. Många hotells minsta rum är på 50 kvm med mycket fina badrum. Och kostar man på sig en högre kategori kan man hamna i helt makalösa sviter. Nedan bästa sviten på Angsana med egen pool och jaccuzi på terassen.

Utflykter

Det finns många utflyktsmål. Att simma med delfiner är populärt oh jag testade det vid mitt senaste besök. Delfinflocken kan vara upp till 200 djur som kommer in till stränderna tidigt på morgonen för att leka. Utflykt med katamaran är ett annat populärt nöje och för storfiskarna kan man ge sig ut på djurhavsfiske. De flesta hotell har dyk- och snorkelcentrum och Vandra i mitten på ön, cykelturer där många hotell lånar ut cyklar. Botaniska trädgården Pamplemosse för de trädintresserade