på norrskensjakt i Abisko

november 3, 2022 Postat i: Uncategorized

 

Abisko grundades vid byggandet av Malmbanan runt sekelskiftet. Numera är orten mest känt för Kungsleden, Nationalparken och norrskenet.  Livsstilen häruppe skiljer sig enormt mycket från den vi storstadsbo har. ”Vi torkar vårt kött om våren, röker vår fisk om sommaren och kokar vårt kaffe över öppen eld”. Det är också ett område präglat av samernas livsstil. Här har de flyttat sina renar mellan skogsland och fjäll sen urminnes tider. 

Följ med på några spännande dagar i Abisko med omgivningar, 19-22 mars 2023.

Vi bor på Abisko Mountain Lodge och fyller dagarna med spännande utflykter och kvällarna med norrsken. Det kan inte garanteras förstås men sannolikheten är mycket högre här än på andra platser.

19 mars

Flyg med SAS 8.20 med ankomst i Kiruna kl 10.00. Vi fortsätter direkt för att köra hundspann utanför Kiruna. Varma kläder och skor får vi låna. Sen åker vi till Ishotellet för att titta på de fantastiska rummen som isskulptörer och konstnärer från hela världen har designat. Sista etappen denna dag går till Abisko Mountain Lodge, ca 10 mil bort. Det ligger på vägen till Narvik vid Lapporten som anses vara porten till nationalparken (77 km2 stor) och Kungsleden. Efter middagen beger vi oss på norrskensjakt på “helikopterplattan” som inte alls är en platta utan en landningsbana för militärflyg med god sikt över omgivningarna.

 

20 mars

Efter frukost beger vi oss ut på en 2-timmars snöskotertur där vi åker rakt ut i naturen upp på en fjällkam i Björkliden tillsammans med en guide. Sen blir det sopplunch på lodgen innan vi beger oss ut på vandring i nationalparken med snöskor. På det sättet kan man komma ut i naturen även i djup snö utan att sjunka ner. Efter middagen på lodgen är det dags för norrskensjakt med fotograf. Vi får låna kameror och stativ och får hjälp ställa in dem för att fånga det fantastiska norrskensljuset. Det går inte att ta bra bilder på norrsken utan stativ. Man kan behöva åka en bit för att komma till ett bra ställe med klar himmel. Det finns kameror mot himmelen och andra mätinstrument som hjälper till att förutse var bästa platsen för stunden ligger.

 

21 mars

Vi beger oss ut på vandring i nationalparken med guide och äter sedan lunch på STF Abisko. Middag på lodgen och sen beger vi ut på ännu en norrskensjakt med en fotograf. Vi vill ju ha bra bilder med oss hem.

22 mars

Efter frukost transfer till flyget i Kiruna som avgår 11.05 och landar i Stockholm 12.45.

 

 

 

PRIS:

14.850 kr

Då ingår boende i delat dubbelrum i 3 nätter på Abisko Mountain Lodge med en fantastisk frukost och mycket god trerättersmiddag. Pga begränsat antal tillgängliga rum finns inte möjlighet till enkelrum. Reser du ensam hittar jag en rumskompis till dig.

Helpension;

med 3 frukostar, 3 st 3-rätters middagar, 1 sopp-lunch, 1 buffélunch på STF Abisko. Maten på lodgen ser fantastisk ut:

 

Utflykter:

Besök på Ishotellet

2 timmars hundspannstur

snöskotertur upp på fjället

vandring med snöskor

vandring i nationalparken

besök och lunch på STF turiststation

naturrum

2 kvällar på aurorajakt med fotograf

Aurora Borealis fotat nära Abisko

Tillkommer flyg tor Kiruna. Det går även att åka tåg.

Skynda att anmäla dig – bara ett par platser kvar.