Vildmark i höstskrud

Det här kommer bli en toppenvandring där vi får uppleva de vackra omgivningarna till Abisko som utgör porten till Kungsleden och gränsar till de stora vildmarkerna som brukar benämnas Europas lungor.

Vi bor på Abisko Mountain Lodge som drivs av Mina och Dick sedan många år och Mina har lagt upp programmet.

Vandringarna är dagsturer och sker med en erfaren vandringsguide som även är en storyteller. På eftermiddagarna återvänder vi till lodgen och äter en god middag tillsammans. Maten på lodgen är helt fantastisk, baserad på lokala råvaror som tex älg, ren och röding.

25 augusti

Flyget går kl 12 och är framme 13.30. Transfern möter och tar oss till Abisko vilket tar ca 1 timme. Abisko ligger mitt mellan Kiruna och Narvik. Vid ankomst installerar vi oss på lodgen och gör en kort vandring till den vackraste utsiktsplatsen Stornabben där vi dricker vårt eftermiddagskaffe innan vi återvänder för middag.

26 aug

Vi beger oss ut i Nationalparken med vår guide på temat pilgrimsvandring. Det går en led på 105 km mellan Abisko och Nikkaluokta som kallas Dag Hammarskjöldsleden och är tänkt som en modern pilgrimsled. Dag Hammarskjöld höll gärna till i Abiskoområdet och längst leden finns sju platser med korta texter hämtade från hans bok Vägmärken inhuggna i stenar på både svenska och samiska.

Vi får även lära oss mer om den viktiga järnvägen Malmbanan som fraktar malmen från gruvan i Kiruna till den isfria hamnen i Narvik och även till Luleå på Östersjösidan. Guiden berättar om rallarnas tuffa liv när järnvägen byggdes. Vi kommer såklart utmana oss att bada i jåkken som är rejält kallt även på sommaren. Vandringen är ca 5-6 km.

27 aug

Idag går turen till Kärkevagga långt in i dalen och då kommer vi att kunna bada i Trollsjön. Den anses ha Sveriges bästa siktdjup; den är 34 meter djup och på en klar dag ser man ända ner till botten. Det blir totalt 12 km vandring. Här ett bra inlägg om den vackra miljön runt Kärkevagga> Sen går vi hem till lodgen och äter en god middag.

28 aug

Idag tar vi liften upp på Noulja. Det är en av Sveriges äldsta och tar lite tid eftersom den stannar varje gång någon ska av eller på. Uppe på topplatån är utsikten enastående över Lapporten och Torneträsk som def inte är ett träsk utan Sveriges 6:e största sjö och den näst djupaste; 168 meter på den djupaste platsen. Vi vandrar genom Måndalen mot Björkliden och Silverfallet. Och badar i jåkken. Nu är vi vana och njuter av de iskalla, uppfriskande baden. Ca 8 km  blir det idag innan vi kommer hem till lodgen för middag.

29 aug

Idag blir en spännande dag när vi beger oss ut på Rombaksturen. Avfärd med minibuss till Narvik. Sen tar vi tåget till Katterat vilket tar ca en timme. Och vandrar ca 6 km i lätt nedåtgående terräng till Rombaksbotn varifrån vi tar båt tillbaka till Narvik och sen minibuss till Abisko. Turen är spektakulär och en stor upplevelse lovar Mina. Avslutningsmiddag på lodgen väntar vid hemkomst.

PRIS

16.300 kr i delat dubbelrum. Det går att boka enkelrum till en merkostnad av 2.375 kr.

Då ingår 5 övernattningar, 4 heldagsvandringar med guide. Helpension med lunchmatsäckar, transfers, tåg- och båtbiljett i Norge och aktiviteter.

Flyg alt tåg tillkommer. Fn går det att boka flyg till Kiruna på Eurobonus för endast 5.000 poäng. Flyget hem går 14.00 och tåget går 12.27.

Det finns bara 12 platser så anmäl dig snarast.