Bo på riad i Marocko

Längtar du efter lite tusen och en natt känsla ska du bo på riad i Marocko. Det finns tusentals av dessa i medinorna i de medeltida stadskärnorna i många av Marockos städer. De flesta av dem hittar du inte till själv utan behöver en guide bland de myllrande gränderna. Men riaderna brukar skicka någon att möta gästerna.

En riad är ett traditionellt marockanskt bostadshus, byggt kring en innergård. De flesta är ganska små med 5-6 rum men det finns också de som har uppåt 25 rum. Porten är oansenlig i en mur men innanför döljer sig en fantastisk oas. Det brukar finnas en springbrunn i mitten och blomstrande träd i stora krukor. En del har inget tak utan bara ett nät mot fåglar. Andra har byggt in sin innergård. Sovrummen ligger på första och ibland andra våningen och hiss saknas nästan alltid. Rummen har olika standard och oftast med fönster mot innergården. Många har takterass där frukosten serveras och en del har även en liten pool på taket. De är nästan alltid inredda i marockansk stil med vackra tyger och fantastiskt hantverk i form av sniderier och mosaik. Det är en upplevelse att bo på på riad som absolut måste testas men kanske räcker ett par nätter. Vi rekommenderar en kombination med ett hotell med stor trädgård och pool. Sådana finns det mängder av. Vi har testat ett antal riader och hotell på vår senaste rundresa till Casablanca, Rabat, Meknes, Fez och Marrakesh så hör gärna av dig om du planerar en resa till Marocko. ([email protected]).

Flyg går direkt till Agadir och Marrakesh med Norwegian under vinstersäsong. Det går även att flyga direkt med Air Maroc till Casablanca och därifrån ta tåg eller buss vidare.

IMG_2844 IMG_2868 IMG_2862 IMG_2879 IMG_2876