bröllop i Indien

Att gifta sig i Indien är helt livsavgörande. 95 % av alla äktenskap är arrangerade och ens partner väljs med hänsyn till ekonomisk status, utbildning, hälsa, värderingar, familj mm. Föräldrar annonserar i tidningar och på dejtingsidor efter lämplig partner och det görs många underhandsförfrågningar.

Kvinna och man träffas helt kort och sedan först på bröllopet. Skilsmässa är relativt ovanligt och ett äktenskap i Indien innebär en stor anpassning för båda partner som ju inte känner varandra innan bröllopet. Så de köper grisen i säcken och är ofta sexuellt väldigt oerfarna. Men de gör allt för att det ska fungera. ”He does not drink, hit me or gamble” har jag hört många unga kvinnor säga om sin man. Och då är man nöjd.

Att gifta bort en dotter i södra Indien kräver ett livslångt sparande för att få ihop till hemgiften som i många fall är helt absurd. Det kan röra sig om hus, bilar och kilovis med guld som föräldrarna betalar till en välutbildad man. Och bröllopet är otroligt storslaget och påkostat med hundratals gäster.

Jag träffade ett par från Kerala som stolta visade mig sina bröllopsfoton. 4000 gäster hade de på sitt bröllop och frun var behängd med 1.5 kilo guld; hennes hemgift som nu låg tryggt i bankfacket. Normal hemgift i södra Indien uppgår till ca 200 000 SEK, ett livslångt sparande med stora uppoffringar för många, men i det här fallet var beloppet större; ca 500 000 SEK. På bilden ser du hur kvinnan såg ut på sitt bröllop. Det blev tungt sa hon:).

I Kashmir i norra Indien är det däremot mannens familj som betalar hemgift till kvinnan.

Indien okt 08 050