Reseberättelse – den ultimata lyxkryssningen

Jag är förtjust i kryssningar. Det är en trevlig semesterform för umgänge över flera generationer, större sällskap, med sin partner eller tom ensam. Jag har tidigare rest med Royal Carribean i Karibien och Europa, Celebrity i Karibien och med Polar Quest på en expeditionsresa. Nu var det det exklusive 5-stjärniga deluxe rederiet Silversea som stod på tur och jag skulle följa med på en 14 dagars kryssning mellan Singapore till Hongkong men kliva av efter 6 dagar i Saigon.

Det finns ca 25 olika kryssningsrederier. Och det är viktigt att man väljer rätt rederi beroende på vad man vill uppleva och vilken standard man vill ha. Många av rederierna betecknas som bra och så finns det några som ingår i lyxkategorin; Silversea, Seabourn och Regent Seven Seas. Det finns även några riktigt lyxiga rederier med segelfartyg; Sea Cloud Cruises och Star Clippers.

Jag valde Silversea. Rederiet har 10 skepp varav några är små expeditionsskepp som tar gästerna till destinationer om Arktis, Antarktis och Galapagos.

Även övriga fartyg är små jämfört med de enorma kolosser som tar 4000+ passagerare. Silver Whisper som jag reste med tar max 388 passagerare och har 302 personal ombord som kommer från ett stort antal länder. Hytterna finns utspridda på 6 våningsplan och finns i ett antal kategorier från den enklaste; veranda suite på 29 kvm till owner´s suite på 117 kvm. Dessutom finns 4 restauranger, barer, gym, spa, en teater för underhållning, en liten butik och ett mycket litet och inte särskilt iögonfallande kasino.

Jag bodde i den enklaste kategorin veranda suite. Med 2 sängar eller en dubbelsäng, en soffgrupp, ett stort badrum i marmor med 2 handfat, dusch OCH badkar samt walk-in closet.

Min butler mötte med ett urval av badrumsprodukter i 3 välkända märken. Han hjälper till med skoputsning, boka bord på restauranger eller vad man nu önskar sig hjälp med. Han heter Sia, är 28 år och från Myanmar. Relativt nygift med din fru jobbandes med room service ombord. På kvällarna bar butlerstaben frack och dagtid hade de en annan uniform.

Det finns tvättmaskiner och tumlare ombord för gästerna på vartannat plan men självklart kan man även lämna in tvätten.

Att stiga ombord på Silversea är som att komma till ett charmigt boutique hotell. Service är helt outstanding. Kyparna har koll på när vinet i glaset är slut, hämtar du frukost från den mycket digra buffen står någon redo med en silverbricka och tar dina tallrikar för att följa dig till bordet. Få rederier kan nog förmedla en så familjär atmosfär som Silversea. Efter ett tag lär man känna personalen ombord och även de andra gästerna.

I All Inclusive ingår allt. Champagne, sprit, viner, mat i 3 av de 4 restaurangerna och i den fjärde gourmetrestauranger med endast 7 bord betalar man ett tillägg. Önskar man dryck till hytten ringer man butlern och han ser också till att kylskåpet i hytten fylls på med det man önskar dricka. På eftermiddagarna serverades te med fantastiska kakfat som ställdes på varje bord. Hur många sorters te som helst och kyparna lärde sig snabbt att jag ville ha mintte och serverade det innan jag ens bett om det.

Även dricks ingår liksom ett bra wifi. På många av de andra rederierna får man betala för läsk, vatten och tom cappuccino. Man springer runt med sitt cruice-card och drar det överallt. Ombord på Silversea använder man bara kortet för att komma in i hytten och när man går av skeppet i de olika hamnarna.

Maten var helt outstanding och förhållandevis hälsosam utan onödiga kolhydrater. Och man kunde beställa hur många rätter som helst. Den serveras antingen i huvudrestauranger eller i den italienska och det gick också att boka bord  i den lilla gourmetrestaurangen som jag också testade. Här några exempel på vad jag åt. Det blev mycket hummer, piggvar, sjötunga och kaviar eftersom jag inte äter kött. Men köttet var outstanding fick jag höra.

Frukost och lunch åt jag på akterdäck. Det gick också bra att äta på sin balkong eller vid poolen. Vad slår den här starten på dagen?

På det fina gymet erbjöds utöver vanlig träning även klasser som yoga, pilates, jogginggrupper runt däck och föreläsningar vilket ingick i priset.

På dagarna hängde många vid poolen där det aldrig blev slagsmål om solstolarna. Gott om plats för alla.

Underhållningen ombord bestod av en mycket skicklig pianist och även en gitarrist som spelade vid te-time och före middagen i baren. Det fanns en illusionist ombord liksom en 6 man  show grupp och ett fyrmannaband. Man tog även in lokala grupper i hamnarna; nedan en kambodjansk sång och dansgrupp som var riktigt bra. Det erbjöds även riktigt bra föreläsning om de länder vi besökte, dess historia och politiska situation.

I övrigt spelades det bridge, man hade TP turnering och musiktävlingar. En cruice director var ansvarig för underhållningen ombord och tillsammans med 2 mycket språkkunniga kvinnor såg de till att alla gäster trivdes.

Mitt ressällskap blev sjuk i sista stund och jag reste därmed ensam och undrade hur det skulle kännas. Men det visade sig finnas ett fint omhändertagande av ensamresande i form av en samling i baren för solo travellers och sedan gemensam middag.  Det fanns ca 8 ensamresande kvinnor ombord och inga män. Flera av dem reser väldigt ofta (flera gånger om året) på långresor (4 veckor) med Silversea helt ensamma.

Så fort man slog sig ner i baren dök det upp skumpa och goda tilltugg (olika varje dag).

Varje dag erhöll man en tidning som var anpassad till det språk man talar och den världsdel man kom från. Dessutom ett fyrsidigt program med dagens aktiviteter. Ett stort antal utflykter erbjöds i hamnarna som de flesta deltog i (extra kostnad). Mycket välorganiserade sådana med bra lokala samarbetspartners. Hamnarna jag besökte var Koh Samui i Thailand och Sihanoukvoille i Kambodja innan jag klev av i Saigon. Visum ordnades väldigt smidigt ombord.

Gästerna kom från 21 olika länder med ca 30 % britter, 25 % amerikanare, 10 % holländare och därefter följde Canada, Australien, Tyskland, Frankrike, Skandinavien. Glada och trevliga och roliga att prata med. Inga barn under 18 år tillåts – det finns inte heller några aktiviteter förutom ett pingisbord. Medelåldern var runt 65 på grund av att detta var en tvåveckors kryssning.

Klädseln ombord är sofistikerad. 3 ggr under en tvåveckors kryssning är det formal dresscode med mörk kostym eller smoking för herrarna och cocktail klänning på damerna. Jag såg rätt många svarta klänningar:). Övriga kvällar till middagen var det smart casual med kavaj och klänning. På dagtid väldigt casual. Här hälsar den italienska kaptenen med mellannamn Makeroni välkommen på första dagens cocktailparty.

De flesta gäster hade rest med Silversea tidigare och lojaliteten är stor. Många hade gratis tvätt vilket man får efter 100 dagar till havs. Efter 250 dagar till havs får man en gratis resa – inte heller ovanligt. Och det nämndes tom att det finns gäster som tillbringat 5 år ombord på Silverseas kryssningar. Helt otroligt:) Många bokar ett år i förväg för att få den hyttplats man önskar.

Ja det var en sann upplevelse som def gav mersmak.

M. Klint

feb 2019