Reseberättelse – en fantastisk hälsoanläggning i Grekland

Jag träffade ägarinnan till Euphoria wellness center på en resemässa och hon bjöd in mig för att uppleva hennes anläggning. Hon är en förgstark grekinna tidigare verksam inom investment banking som tidigt i livet drabbades av cancer och lagt mycket energi på att resa runt i världen och fördjupa sin kunskap inom hälsa och healing. En hel rad hälsocenters och deras behandlingar har hon testat. Så småningom beslöt hon att bygga sitt eget center med all den erfarenhet och kunskap hon samlat in.

Euphoria ligger på Peloponnesos på grekiska fastlandet i den lilla byn Mystras som är ett UNESCO världsarv. Orten var tidigare huvudstad för delar av det byzantinska riket; nu mer en liten sömnig by bland frukt och olivodlingar ca 10 minuter utanför Sparta. Luften är syrerik från tusentals pinjeträd på bergssluttningarna och omgivingarna bedövande vackra.

För att ta sig dit åkte jag på en mycket fin motorväg direkt från flygplatsen i Athen. 25 mil, 7 vägtullar (man behöver cash) och 4 tunnlar senare var jag framme. Mycket lätt att köra och även att hitta.

Morgonpromenaderna är fantastiska. Man kan antingen promenera i pinjeskogarna uppe i bergen eller längst oliv- och citrusodlingar på små smala vägar. Centret erbjuder guidade vandringar men det är också lätt att ta sig runt själv. Det lokala bytorget är fyllt av små charmiga lokala restauranger.

Euphoria är byggt vid skogs/bergskanten. Det mesta är nybyggt i sten och i grekisk stil –  en del av hotelldelen är dock från 1800-talet.

Euphorias metod utgörs av en mix av antik grekisk, västerländsk, kinesisk och healing filosofi blandat med modern teknologi. Man har en holistisk syn på hälsa som många av oss längtar efter. Läkarna har tex både västerländsk och  kinesisk utbildning liksom skolning inom homeopati.

Den centrala delen av anläggningen är den runda poolen i byzantinsk stil med en kupol i mitten som man kan simma in i där solens strålar kastar fantastiska ljusreflektioner på väggar och vatten. Akustiken därinne är magisk. Poolen är omgiven av en  spaanläggning med flera sorters bastu, hammam, kalla och varma plunge pooler, saltrum och ett antal behandlingsrum.

Rummen är mycket bekväma och alla med altan eller balkong.

Träning är också en viktig del på ett wellnesscenter. Varje dag finns 3-4 olika allmänna pass huvudsakligen yoga och morgonpromenader men även PT ingår i många av programmen. Jag testade flera av yogapassen med en mycket skicklig yogalärare. Gymet var välutrustat och därtill finns en pilatesstudio med reformers.

Maten har ett medelhavsfokus med lokala råvaror av hög kvalitet. Det serveras även kött om man inte ordineras en särskild diet av läkaren/dietisten.

Till maten dricker man vatten eller infusion (örtvatten). Det finns även vin för de som inte är så strikta med dieten. Menyn är omfattande men många gäster har egen föreskriven diet.

Det finns en hel rad olika program man bokar i förväg och de löper över 3, 5, 7, 10, 14 eller 21 dagar. De vanligaste är detox, weightloss och anti stress men det finns en hel rad ytterligare program.

I alla program ingår blodprovtagning för att kolla många olika blod- och hormonvärden. Ett viktigt mätvärde är glutathione som är en antioxidant som skyddar cellerna mot gifter och fria radikaler.  Man mäter även kroppens bioenergi nivåer. Det finns akupunkturbehandlingar, koppning och alla välkända behandlingar liksom ett antal som inte är lika vanliga. Jag ordinerades bla saltbastun mot min hosta.

Här finns bara 45 hotellrum så man känner sig sedd av all personal som månar väldigt mycket om gästerna.  Man blir djupt berörd båda av miljön och omsorgen man möts av.

En riktigt underbar och hälsosam retreat för både kropp, själ och ande.

Mariann Klint

okt 2019