Många vägar bär numera till Dubai eftersom Emirates ha 2 dagliga direktflighter dit och restiden är relativt kort (6 timmar). Många lägger in ett stop på vägen österut eller till Afrika. Under de dystra vädermånaderna i Sverige nov-mars är vädret helt perfekt.
Här slog sig ätten Al Makhtoum ner 1833 med 800 invånare och det är fortfarande de som härskar i Dubai. Olja upptäcktes först på 1960-talet och sedan dess har området vuxit explosionsartat från ett beduinsamhälle till en flermiljonsstad. I Dubai bor numera ca 2.5 milj invånare varav ca 80 % är gästarbetare eller expats. Lokalbefolkningen är en minoritet. Och de är nästan svåra att upptäcka i Dubai.
De man möter i huvudsak är gästarbetarna som kommer från Indien, Pakistan, Filippinerna, Indonesien och andra länder i Asien. Vi träffade även på rätt många från Azerbadjan.
Lokalbefolkningen arbetar inte utan försörjs av staten och har fria skolor och sjukvård. Vi träffade på ett antal lokala familjer på olika hotell dit de åker på helgutflykt. Kvinnorna badar inte utan sitter i sina abayor vid poolen. När de lämnar hotellen har de ofta även svarta slöjor för ansiktet. Men de är frispråkiga och berättar gärna om sin tillvaro. Jag har ofta undrat vad kvinnorna har på sig under sina svarta klädsjok. Det fick vi reda på i de lokala butikerna ute på landet där det enda som såldes var de klänningar de bär under antingen färdigsydda eller som tygstycken.
Den här mannen träffade vi på ett av hotellen. Han hade fru och 6 barn med sig (varav 5 flickor) och en filippinsk barnflicka. Vi trodde han hade 3 fruar eftersom 3 av dem satt i svarta abayor utan att bada medan de yngre barnen plaskade och hade roligt. Men 2 av dem visade sig vara bara 13 och 15 år gamla och redan inne i det vuxna livet. Jag bad att få ta en bild på babyn som satt i sin mammas knä. På det sättet hoppades jag få med även kvinnan men hon lämnade raskt över flickan till maken i en invand gest. Kvinnor vill eller får inte vara med på bild. När de checkade ut hade hon även täckt ansiktet. En otroligt vänlig familj som bjöd in oss till sitt hem i Al Ain.
Det byggs osannolikt mycket särskilt i Dubai där expo 2020 ska hållas. Överallt ser man lyftkranar i stora klungor och det är ofta rätt bullrigt.
Vi bodde på Palmen, det konstgjorda palmträdet där många fina hotell ligger huvudsakligen på den yttre cirkeln. Men man märker inte att man är ute på den. Gatorna är breda liksom vattenvägarna.
Avstånden är stora och man färdas ofta miltals mellan de olika platserna i Dubai. Det är dock väldigt billigt att åka taxi och alla taxibilar har taxameter. Alla tar dock inte kort utan det får man fråga när man kliver i bilen.
Det finns många landmärken i Dubai. Några är det kanske mest kända hotellet Burj al Arab på en egen ö med helikopterplatta och swimmingpool högt upp i byggnaden och där allt som glimmar är äkta guld och där man får instruktion om dress koden om man vill dit och dricka te som måste bokas i förväg.
Burj Khalifa som sticker upp ur molnen på bilden är en av världens högsta byggnader; 828 meter hög med 174 våningar. Den har kostat osannolika 400 miljarder dollar att bygga. Att åka upp i tornet till våning 124 eller 148 kostar från 400 kronor med många olika priskategorier.
Mycket är störst i Dubai tex världens största shoppingmall Dubai mall som ligger bredvid Burj Khalifa med över 1200 butiker och 150 restauranger. I staden finns mängder av klubbar, ett rikt nattliv och fantastiska hotell. Allt är dyrt och alkohol serveras bara på hotellen.
Missa inte fontänerna som ”dansar” till musik.
Stränderna är fantastiska särskilt Jumeirah beach där en rad hotell ligger. Att åka på creeken i en traditionell dhow är också en upplevelse.
Vägnätet är otroligt utbyggt och ofta susar man fram på 6 filiga motorvägar i 140 kvm/timme.
Vi lämnade Dubai och åkte till 3 andra Emirat med början i Abu Dhabi; den rikare storebrodern till Dubai. Här finns mycket mer olja och schejken i Abu Dhabi är också ordförande i UAE. Värt att besöka är de fantastiska moskén och falksjukhuset.
För att komma in i moskén behöver man låna en abaya och säkerhetsvakterna skickar in de allra flesta i omklädningsrummen. Men vi hade noga vinnlagt oss om att inte visa några former eller hud och slank igenom i våra egna kläder.
Moskén är som tagen ur Tusen och en Natt. Inuti tappar man nästan andan – 40 000 personer får plats i stora bönehallen. På golvet ligger världens största handknutna matta med 2,6 miljoner knutar och den mäter 5 600 kvadratmeter med en vikt på 50 ton! Det tog 1 200 vävare ett helt år att producera den. Vi bodde på Fairmont hotel mittemot moskén och fick njuta av den upplyst på kvällen med månskäran hängandes över de 82 kupolerna och 4 minareterna.
Det häftigaste med besöket i Abu Dhabi var nog ökenturen. Vi hämtades på hotellet och åkte med en sprillans ny (plasten i inredningen fortfarande kvar) Toyota 4-hjulsjeep ut i öknen och surfade på sanddynorna. Chauffören körde rakt upp och sladdade sedan runt i ett sandmoln ungefär som vid skidåkning. Bitvis rätt läskigt eftersom det gick brant ner ibland men magiskt vackert.
På sådana turer tas man ofta till ett uppbyggt beduinläger med middag sittande på mattor, magdans, kamelridning och sandsurfning. Rätt turistigt men ändå intressant.
Vi fortsatte till 2 andra Emirat; Ras Al Khaimah norr om Dubai och Fujairah på den nordöstra sidan. Här är det mycket lugnare och även vackrare natur eftersom det går en bergskedja här. Hotellen ligger fint, ofta lite för sig själva vid vackra stränder och håller samma standard som i Dubai till ungefär halva priset.
Ras Al Khaimah stoltserar också med att vara med i Guinness rekordbok med världens längsta och snabbaste zipline. I upp till 150 km/tim susar man med ansiktet neråt över ett bergspass. Turen kostar 177 USD. Banan är 2,8 km lång och det lär vara en adrenalinpumpande upplevelse. Solupp- och nergångarna är helt magnifika.
Om man planerar tillbringa en vecka i Emiraten skulle jag rekommendera två dagar i Dubai och resten av tiden i tex Ras Al Khaimah.
De femstjärniga hotellen är otroligt lyxiga med helt fantastiska frukostbufféer och service.
Mariann Klint
dec 2018