Hur man väljer sin partner i Indien

Bilden nedan är från ett indiskt bröllop i Kerala, södra Indien. Det är min indiske chaufförs dotter som är 24 år och utbildad biokemist som gifter sig. Min chaufför har i flera år pratat om att hon är giftasvuxen. I Kerala arrangeras närmare 100 % av bröllopen av föräldrarna och gifta sig kan man göra när brudens föräldrar har sparat ihop tillräckligt mycket hemgift.

Gopan, chauffören, ville hitta en man till henne som bor i samma område. Han vill ju ha henne kvar i närheten. Där har han haft koll på alla män i lämplig ålder sedan de var små. Sen har han även lagt upp en profil på en dejtingsajt (matrimony.com). Det är föräldrarna som hanterar profilerna och de giftasvuxna väntar tålmodigt. Gopan tittade på närmare 400 profiler och några intressanta gick bort; i ett fall för att stjärntecknen inte passade (dessa uppges i profilen), i ett annat fall för att pojken ansågs för kort.

Nåväl, när en passande man dök upp och stjärntecknen stämde tog flickans pappa kontakt med pojkens föräldrar och de gjorde sen båda research från sitt håll. I Gopans fall gick det till så att han åkte förbi och tittade på huset där pojken bor, han frågade folk på gatan utanför om det var en bra familj etc. När båda sidorna kände sig nöjda med sin research bestämde man träff och pojken och flickan fick träffas 10 minuter i närvaro av föräldrarna. Därefter skulle de lämna svar på om de kunde tänka sig att leva hela sitt liv tillsammans.

Då följde möte mellan papporna om hemgiftens storlek. I detta fall blev det ett halv kilo guld (som är värt ca 200.000 kr) som skulle överlämnas till pojkens föräldrar i form av smycken. Det är dessa som bruden har på sig på bröllopet så att alla kan se hemgiftens storlek. En del  säljer smyckena och gör av med pengarna, andra låter brudparet själva disponera pengarna. Och i ett fåtal fall får bruden tillgång till dem och låser in dem i ett bankfack.

Denna brudgum kommer från en fattig familj och brudens pappa är chaufför. Hade brudgummen tex varit läkare hade hemgiften varit 2-3 kg guld.

Många skuldsätter sig för resten av livet på detta sätt.

Sen följde festen för över 1000 personer. Då bjuder man hela byn och alla man känner. Även jag var bjuden. Detta kalas betalas också av brudens föräldrar.

Jag önskar detta par lycka till. Bruden lämnade alla hon kände och flyttade med en okänd man till norra Indien där han för närvarande arbetar som militär. Hon kommer inte att yrkesutöva, iaf inte de närmaste åren, och sannolikt kommer hon att föda deras första barn inom ett par år.

Vi ser till att få det att funka säger många indier.

Så är det i Kerala, Indien.

 

brud