Ladakh tillhör delstaten Kashmir men befolkningen som är buddistisk känner sig närmare besläktade med tibetanerna och strider för sitt självstyre. Detta är en av världens mest isolerade platser och öppnades för besökare först på 1970-talet. Det går bara flyg tidigt på morgnarna eftersom det senare under dagen inte går att landa i den tunna luften. Flygningen över Himalaya är spektakulär och landningen en hisnande upplevelse. Man tror faktiskt knappt sina ögon när piloten snävt svänger in över Indusdalen.
Det bor 30 000 människor i Leh och 150 000 i området varav 20 000 är militärer. Den militära närvaron beror på närheten till Kina och till Pakistan.
Många tibetaner på flykt hamnar här i Ladakh eller i Dharmsala där his holiness Dalai Lama bor. Han har dock sitt sommarpalats i Leh och kommer på besök varje sommar.
Det är oerhört kargt och de enda träd man ser är snabbväxande popplar som växer kring små smältvattenrännilar och den väldigt magra floden Indus som buddhisterna ser som helig.
Leh har tidigare varit en del av Sidenvägen där kamelkaravaner kom för att handla och sälja sina varor. Hur de tagit sig över de branta bergskammarna är svårt att förstå.
Den här resan glömmer ni aldrig. Tänk att tillsammans med munkarna få delta i deras ceremonier, att dricka smörte med en bonde på landsbygden och att befinna sig 5000 meter närmare himlen.
Men skynda. Indiska regeringen planerar att bygga en tunnel och då går resan som idag tar 2 dygn landvägen på några timmar och Ladakh kommer att integreras mer med övriga Indien.
Flyg till Delhi med ankomst mitt i natten och så fortsätter ni direkt med tidiga morgonflyget till Leh. Att landa på 3500 meters höjd betyder att man bör/måste ligga till sängs i ca 24 timmar för att anpassa sig till höjden.
Dalen är oerhört isolerad. Inga västerländska mobiler funkar och Internet som tas emot via satellit ligger ofta nere. Det är ont om mat stora delar av året eftersom det är svårt att få hit förnödenheter Betingelserna för att leva här är svåra och därför har regeringen i Delhi befriat både invånare och företag från inkomstskatt. På vintern sjunker temperaturen till minus 20 grader och på sommaren är solen brännande och skär rakt igenom mörka solglasögon. Isoleringen är påtaglig och stora delar av året har man begränsade om ens några kommunikationer med omvärlden.
Eftersom ni bor mitt i staden kan ni bege er ut för att känna in miljön. Staden är liten och ni orienterar er snabbt. Ert guesthouse ligger centralt. Det finns inte mycket till växlighet men trädgården inne på gästhuset är märkligt nog prunkande. Ni duschar på indiskt vis, får in en hink med varmt vatten och en skopa.
Med guide och chaufför besöker ni bla det berömda Leh-palatset i 9 våningar. Palatset är byggt på 1500-talet och sägs vara en miniatyrutgåva av Potala palatset i Lhasa. Palatset ägs fortfarande av den kungliga familjen i Ladakh och har under lång tid dessvärre förfallit.
Nu hämtas av guide och chaufför och beger er ut i dalen för att besöka de välkända klostren som i flera fall fortfarande är levande. Ni beger er iväg i gryningen för att kunna delta i bönestunden, den sk pujan. Några munkar kallar till bön genom att blåsa i horn över nejden. Ni får sitta med bland munkarna under morgonbönen. Klostren Tikse och Hemis ligger båda längs Indusfloden och hör till de största och finaste i Ladakh. Tikse härstannar från 1300-talet. Det tredje klostret ni besöker heter Shey. Tidigare lämnades andre sonen till klosterliv medan det numera är frivilligt. Ni kommer även att besöka SOS barnby under denna rundtur.
Ni beger er till Pangong Lake i östra Ladakh, en heldagstur. Vägen dit är ca 145 km och när ni tar er över världens tredje högst belägna farbara väg passerar ni ett pass på 5300 meters höjd. Sjön ligger på 4.200 meters höjd och ligger till ¾ i Kina. Sjön och de omgivande bergen är mycket magnifika och ni kommer dessutom att kunna se in i Kina.
Nu är det dags för vandring. Ni beger er ut på det som Leh-borna kallar babytreck, dvs den enklaste vandringen med en övernattning. Chauffören kör er till startpunkten ca 2 timmar bort. Byn heter Hemis-shukpachan och ni går till Timisgang som tar 4 – 5 timmar. Ni vandrar på 3.500 – 4.000 meters höjd och det går bra med vanliga gymnastikskor. Det är ganska ansträngande i den tunna luften och man bör ha åtminstone medelgod kondition. Ni får med er matsäck och på natten sover ni antingen i ett mycket enkelt guesthouse eller i tält. Naturen är märklig. Månlandskap utan grönska men plötsligt dyker en liten tunn flodfåra upp och där har det byggts en by. Ibland måste de äldre byborna rida på hästar eller åsnor för att ta sig till vägen där bussen går till Leh en gång per dag. Skolbarnen vandrar flera timmar i varje riktning för att komma till sin skola.
Vandringen fortsätter till Khalsi ca 4 – 5 timmar bort och ni får en varm lunch längst vägen och vid slutet möter chauffören er och kör er tillbaka till guesthouset i Leh
Dag 10 på resan tar ni flyget till Delhi. På flygplatsen hämtas ni av en chaufför som tar er till Agra. Resan tar ca 4 timmar. På eftermiddagen kan ni besöka Agrafortet som byggdes av 3 Mogulhärskare på 1500-talet. Sen beger ni er till Taj Mahal, ett fantastiskt kärleksmonument som byggdes av Shah Jahn på 1600-talet och utgjorde ett mausoleum för hans älskade hustru Mumtaz Mahal som dog i barnsäng endast 39 år gammal. Ni har egen guide med er.
DAG 11 Retur till Delhi och hemfärd eller så fortsätter ni med buss eller tog till sikhernas heliga stad Amritsar.
Pris
ca 23.000 – 25.000 kr per person
Ingår:
Flyg tor Sverige – Delhi
inrikesflyg tor Delhi – Leh
Hotell i Delhi och i Agra (4-stjärnigt)
Guest house i Leh samt en natt hos en familj under vandringen
Transfers till och från flygplatser
Bil med chaufför under utflykterna i Ladakh
guide i Leh och i Agra
Guide som följer med under vandringen med helpension
Tillkommer:
Visum, mat, entréavgifter och dricks
[contact-form-7 id=”352″ title=”Förfrågan”]