Nordatlantens öar i vikingarnas spår

Resan börjar i Aberdeen i norra Skottland och tar oss till de spännande ögrupperna Orkneyöarna, Shetlandsöarna, Färöarna och Västmannaöarna innan resan slutar på Island. Vi färdas på en isbrytande expeditionsbåt som tar 190 passagerare.  Denna resa går bara en gång i sommar; 28 maj och varav i 8 dagar.

Vi samarbetar med Albatros-expeditions. Läs mer här om resan>

[siteorigin_widget class=”gray_separator_black_middle”][/siteorigin_widget]

Många har hört talas om öarna i Nordatlanten men få varit där. Det finns mycket historia och fornlämningar, kultur och såklart whiskeyfabriker. Andra stora upplevelser är det rika fågellivet som passerar här på sin fågelflytt, delfiner och med stor sannolik även valar.

Från Aberdeen i norra Skottland går färden till Orkneyöarna som är första benet på denna resa. De 200 små öarna i denna grupp har 20.000 invånare. Och här finns historiska lämningar som ingår i Unescos världsarv. Här talades tidigare norn med fornnordiska rötter men språket har numera ersatts av engelska med skotsk dialekt. De nordiska rötterna som kan härledas till vikingarnas syns även på flaggan som har ett skandinaviskt kors.

Shetland var tidigare liksom Orkney en norsk provins. Man hade en stor invandring från Norge på 800-talet och än idag har 60 % av befolkningen nordisk påbrå. En av Europas största oljetillgångar finns utanför Shetlandsöarna; Östshetlandsbassängen. Här bor 23.000 människor, 300.000 får och någon miljon fåglar. Fågellivet under häckningstiden april – aug är otroligt rikt. På klipporna häckar tusentals sillgrisslor, tordmular, lunnefåglar, stormfågel, tretåiga måsar och havssulor. På hedmarkerna ser man storlabb, fjällabb, storspov, småspov och olika rovfåglar. Shetlandsponnyn har sitt ursprung härifrån.

Efter Shetland fortsätter resan till det lilla landet Färöarna på en yta hälften så stor som Gotland. Landet hör liksom Grönland till Danmark men är relativt självständigt. Dock är Färöarna inte med i EU. Här bor ca 50.000 människor och ekonomin kretsar kring fiske, olja och gas.

Sista stoppet innan slutdestinationen Island är Västmannaöarna. Dessa ligger strax söder om Islands sydkust och tillhör Island med endast 4000 innevånare.

Och sen är vi framme i Reykjavík där resan är slut. Men det går bra att förlänga några dagar för att uppleva Island.

Under resan landstiger vi ett antal gånger på öarna och gör även strandhugg/utflykter med zodiakerna för att titta på fåglar, natur och valar.

Vädret under denna period håller sig runt 10-15 grader och varierar en hel del. Kläder för alla väder är en bra paroll här uppe.

PRIS:

26.500 kr per person i delad hytt

Då ingår:

kryssning 8 dagar i delad hytt kategori D med fönsterglugg, 11 kvm med eget badrum

helpension ombord

guidningar och utflykter nära hamnarna

flyg tillkommer med ca 2.000 kr per person samt dricks 14 USD per person och dag

Kontakta oss för mer information.

[siteorigin_widget class=”gray_separator_black_middle”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”gray_separator_black_middle”][/siteorigin_widget]