ockrare eller bankir?

Min dotter Vendela och jag hade bjudits hem på middag av ett indiskt par som vi träffat på en restaurang i Kovalam. Vi hade ingen aning hur det går till men vi åkte dit och såg fram mot en spännande kväll. Det blev det verkligen. Huset var stort och fint med tunga möbler i mörkt trä och med flera badrum i huset och enorma gardinuppsättningar. Vi serverades Fanta av frun i huset och hennes mamma som hade kökstjänst iklädd nattlinne. Sen serverades vi ett antal rätter vid  matbordet tillsammans med deras son. Det var grönsaksröror och flera fiskrätter totalt ca 6 rätter.  Själva stod de bakom bordet och tittade på när vi åt.

Plötsligt ringde det på dörren och in klev 4 personer som vi trodde var släktingar som kom för att ”titta” på oss. Men herrn i huset gick in i sovrummet och kom ut med en enorm bunt pengar i tusenlappar; säkert 20 cm tjock. Den överlämnade han till personerna som kysste penningstapeln och bugade djupt. Sen gick de lika snabbt som de kom.

Jag frågade lite försynt och det visade sig att mannen kallar sig privat bankir och lånar ut pengar. Räntan var 20 % och inkasseras kontant varje månad. Låntagarna denna dag var curryhandlare som skulle betala sina råvaror.