Unforgettable Alaska

Resan gick till Alaska; en plats som väcker många tankar efter de många filmer vi sett om människor som flyttar långt från civilisationen djupt inne i Alaska och klarar sig helt på egen hand; bygger sina bosättningar själva och lever på det naturen erbjuder under mycket hårda villkor där temperaturen kan gå ner till minus 60 grader.

Vi skulle dock inte in i Alaskas inland utan färdas längst kusten från Seward ganska nära Anchorage ända ner till Vancouver; 11 dygn ombord på ett kryssningsskepp.

Vi flög med Lufthansa direkt från Frankfurt till Anchorage, en resa på 9 timmar men med 10 timmars tidsskillnad. Det är sällan man färdas över så många tidszoner på så kort tid men eftersom vi flög väldigt långt norrut där tidszonerna är smala blev det så.

Det är fantastiskt vackert att flyga över Grönland med sina ändlösa glaciärer och även att flyga in över norra Canada och Alaska i ett magiskt vitt vinterlandskap.

Alaska är den största delstaden i USA och inte förbunden med övriga landet vilket känns lite märkligt. Här bor totalt 730.000 personer på en yta 4 gånger större än Sverige och hälften av dem bor i den största staden Anchorage som ligger på samma breddgrad som Stockholm. Alaska ligger närmare Ryssland än övriga USA. Det är bara 8 mil till Ryssland via Berings Sund och 340 mil till USAs gräns söderut.

Urinvånarna har bott här i tusentals år och vandrade via en landbrygga från Ryssland dit ytan också hörde. 1867 köptes Alaska från det ryska imperiet för 7.2 miljoner USD. Först 1959 blev det den 49:e delstaten i USA.

Vi spenderade 2 nätter i Anchorage för att sova av oss jetlaggen och ha lite marginal om flyget eller bagaget skulle vara försenat. Det är inte en charmig stad. Här bor 400.000 personer. Husen är rätt dåligt underhållna med skräpiga bakgårdar och nedgångna pick-ups parkerade i anslutning till nästan varje hus. Hotellen är extremt dyra under den korta turistsäsongen på sommaren så vi hade bokat ett airbnb hus. Ägarens pappa som vi träffade föreslog en promenad i naturen och erbjöd oss björnspray som man tydligen behöver då. Men det kändes lite vågat första dan.

När man läser på om Alaska inser man att det är den rikaste delstaden i USA pga olja och andra naturtillgångar som guld och koppar. Man betalar varken inkomst- eller moms och varje medborgare som bott minst ett år i delstaten får ca 1700 USD per år i ersättning från staten ur Permanent Fund Devident (oljepengar). De behövs för priserna är extremt höga. En burk tomater 50 kr, ett kilo äpplen 80 kr. Det mesta måste fraktas in långa avstånd med båt. Att ta färja ner till Seattle tar 3 dygn.

Det finns också en stor militär närvaro i Alaska baserat på närheten till Ryssland.

Vårt skepp heter Silver Muse och hör till rederiet Silversea. Deras skepp är femstjärniga med nästa lika många i besättningen som passagerare. På Silver Muse tar man 596 passagerare med 411 i personalen. Maten håller hög nivå och alla restauranger (5 st) ingår i priset utom en som tar ut ett tillägg.

Hytterna är från 35 kvm med en dedikerad butler och städare. Allt ingår; all inclusive, alla drycker och dagliga utflykter. Det finns också mycket andra aktiviteter ombord som föreläsningar, tävlingar och underhållning. Men däremot inte det som finns på de riktigt stora skeppen som stora casinon, rutschkanor och lekland. Det är därmed också väldigt få barn ombord.

För att ta oss till kryssningens utgångspunkt tog vi tåget ner till Seward. Det tog ca 4.5 timme och var en fantastisk vacker tur väl värd att göra.

Vi skulle kryssa 11 dagar från Seward till Vancouver enligt kartan nedanför. Vid varje ring la vi till på morgonen och fortsatte senare på eftermiddag/kväll för att färdas under natten till nästa plats.

Skärgården har många öar som saknar landförbindelse och där matleverans bara sker en gång i veckan. Tom huvudstaden Juneau och den tidigare huvudstaden Sitka saknar vägförbindelse och kan bara nås via flyg eller båt. Flyg är dyrt och därför lever många här väldigt isolerat och äter mycket mat som de antingen fiskar, jagar eller plockar.

Det är galet vackert med snöklädda berg, glaciärer och trånga passager eller öppet hav. Även om många andra rederier kryssar i området ser man i stort sett inga andra båtar. Och lokalbefolkningen har inga nöjesbåtar som vi utan deras båtar är fiskebåtar med antenner och fiskespön som syns på långt håll.

Vädret skiftade en del från strålande sol till mulet och någon dag regn. Men det gick inga höga vågor och vi blev därmed inte heller sjösjuka.

Ibland gick vi iland på guidade vandringar, vi paddlade kajak, fiskade king crabs och vi letade efter björnar och vithövdade örnar som det finns väldigt gott om. Björnarna såg vi inte många men däremot örnarna syntes tydligt som vita prickar högt upp i träden.

Det finns svarta-, bruna-, grizzlybjörnar och isbjörnar i Alaska. Ca 100.000 svarta och 30.000 bruna/grizzlies som är samma art men lever på olika ställen; de bruna längst kusterna och grizzlies längre in. 4000-7000 isbjörnar har man estimerat finns i Alaska. Brunbjörnarna kan väga upp till 800 kg medan grizzlies ungefär hälften. En svartbjörn kan väga upp till 300 kg men oftast mindre. Isbjörnarna kan komma upp i samma vikt som en brunbjörn.

Vi studerade även laxarnas liv lite närmare. Så fint som de hoppar på bilden ovan såg vi inte utan under denna period kom de för att leka och sedan dö. Det finns många arter; pink, sockeye, chinook, king och humpback. Deras livscykel är 1-7 år beroende på art.

Laxen genomgår en lång resa under livet. Äggen kläcks i sötvattensströmmar, eller i en hatchinganläggning som det finns ett antal av där de växer till sig och simmar sedan ut till havet för att leva det mesta av sina liv i saltvatten. När de är gamla nog att lägga ägg börjar de den långa resan tillbaka till de vatten där de kläcktes och där de kommer att leka och sen dö. Vi såg tusentals laxar ligga döda längst stränder och återgå i naturens kretslopp. Då kommer också björnarna fram för att äta. Det är noga reglerat hur mycket man får fiska och av vilken art för att hålla beteendet på en konstant nivå.

Ju längre söderut vi kom, desto grönare blev det. Och så småningom kom vi in i Canada och stannade en dag i den mycket vackra staden Victoria som är huvudstad i delstaten British Colombia. Den ligger på en ö; Vancouver Island dit man tar sig med färja ungefär som Gotland men mycket kortare avstånd. Vi cyklade runt staden och njöt av de vackra parkerna och viktorianska byggnaderna.

Resan avslutades sedan i Vancouver med 4 miljoner invånare där vi stannade 2 dagar. Stadens omgivningar är fantastiska och här lär finnas världens högsta bestånd av sjöflyg. Därtill fantastiskt utbud av hälleflundra på restaurangerna.

Att besöka Alaska är en stor naturupplevelse. Och att uppleva en så annorlunda livsstil från den vi har är definitivt minnesvärt. Vill du läsa en intressant bok, läs Himmel över Alaska av Kristin Hannah.

M. Klint, okt 2024