Reseberättelse – på kryssning i Karibien

Många drömmer om att kryssa bland de karibiska öarna ombord på en av de stora, lyxiga skeppen. Jag gjorde slag i saken och tog med mina tre vuxna barn ombord på Celebrity Reflection. Celebrity anses vara det lyxigaste rederiet och Reflection är rederiets nyaste båt och tar 3.500 passagerare och 1.200 i besättningar.

celebrity reflection rape

Det var under denna kryssning huvudsakligen amerikanska gäster ombord, de flesta mycket vana vid att kryssa; många var på sin 20+ kryssning och hade testat alla rederier och de flesta destinationer. På det sättet kommer de runt världen på ett sätt som de flesta amerikanare inte vågar eller vill.

Vi blev 3 timmar försenade vid ombordstigningen eftersom någon tidigare passagerare sades sig ha lämnat kvar något och båten därmed fick genomsökas av bombteamet. Säkerheten är hög. Alla passagerare har en namnbricka som både är nyckel till hytten och kreditkort vid köp ombord. Det kortet registreras också när man går iland vid stoppen och när man kommer ombord igen blippas kortet så att man alltid vet var passagerarna är. Handväskor röntgas och vi fick gå igenom en metalldetektor som på en flygplats när vi kom ombord igen.

De flesta i besättningar kommer från låglöneländer som Asien och Östeuropa. Städarna jobbar 14 timmars shift 7 dagar i veckan i 8 månader. Sedan 2 månaders obetald semester hemma och så ett nytt kontrakt. Kapten ombord var Peppas från Grekland, en silverhårig man som varit med länge.

Hytterna finns i 3 kategorier; utan fönster, med fönster men utan balkong och med balkong. Vi valde hytter med balkong som är dyrast. Bästa hytterna förstod vi av de erfarna rävarna är de med balkong i aktern där man får lä från båten. Badrummen är stora och fräscha och det finns gott om plats för 2 personer. Många av hytterna har även säng att fälla ner ovanför den bäddbara soffan om man vill bo 4 i en hytt.

IMG_0844 (1)

Vad gör man då ombord? Varje dag delas det ut ett program på 4 A4-sidor med dagens aktiviteter. Det finns ett stort gym på fartygets bästa plats längst upp i fören och där finns instruktörer och ett antal klasser som på ett vanligt gym.

Det finns flera orkestrar och olika grupper professionella underhållare ombord som spelar både vid poolen på dagtid och i den stora teatern på kvällarna. Fartyget har också ett team; cruise entertainment som ordnar aktiviteter på dagtid och de går även runt och underhåller gästerna.

IMG_1048

Maten är helt fantastisk. Man kan äta i den stora restaurangen vid förbokade sittningar eller så kan man free-styla och kanske få vänta en liten stund på ett ledigt bord. Det finns utöver den stora restaurangen ungefär 5 restauranger till. En del kostar extra. Det står kockar överallt i restaurangerna och lagar mat á la minute. Här en av våra goda frukostar.

IMG_0897

Vi hittade 5 barer ombord som alla serverade fantastiska drinkar. De flesta höll sig just till cocktails även om det förstås även fanns vin och öl. Vi hade dryckespaket så alla drycker upp till ett visst pris ingick i kryssningen. Att hänga på sunset bar och se solen gå ner över horisonten var en fantastisk upplevelse.

IMG_3461

Man blev snabbt bekant med andra människor ombord. Alla pratar med alla. Vi träffade tex Jeff från Ohio, en medelålders datakille som reste med sin mamma 94 år. Och det här coola paret som dansade loss vid poolen när bandet spelade salsa.

IMG_1028

På eftermiddagarna var det underhållning i form av familjelekar, boule, vattensporter i poolen etc. Här har ”Joel from Sweden” hoppat in i en danstävling där han fick dansa både tango och gangnam med en amerikansk dam. Det gjorde han med bravur:)

IMG_1070 (1)

Och under ”transportsträckorna” till och från de karibiska öarna var det poolen som gällde. Det fanns 4 jacuzzis att bubbla i, det grillades hamburgare vid poolen och ett band underhöll.

IMG_0794

Vi betalade ca 8.000 kr per person för en vecka med hytt och balkong, helpension och drinkar. Sen tillkommer flyg till Miami. Priserna varierar dock mycket och en vecka senare var priset det dubbla. Det rederiet tjänar på är landutflykter och försäljning ombord. Det fanns många affärer ombord. Och även ett riktigt stort kasino med 100-tals slotmaskiner. Det är något som amerikaner verkligen gillar.

Vår rutt utgick från Miami och gick sydväst mot Puerto Rico (amerikansk ö), Saint Thomas (amerikansk) och Saint Martin som är delad holländsk och fransk. Båten lägger till på morgonen och sen har man dagen på sig och ska vara tillbaka sen eftermiddag. För att inte röra till det tillämpar man shiptime och ställer inte om klockorna trots att öarna har annan tid. Det ligger ofta 3 båtar till i samma hamn så det är många människor som går i land ungefär samtidigt.Rederierna ordnar utflykter men det är ofta betydligt billigare att göra samma sak men med egen taxi. Många ägnar sig också åt shopping eftersom både St Thomas, med fokus på juveler, och St Maarten, med fokus på elektronik är skattefria zoner. Vi såg tom en Tiffany filial.

Här åker vi runt på Saint Thomas.

IMG_0919

IMG_0931

Och här har vi tagit oss till den kände airport-beach på Saint Maarten där planen inklusive stora jets dånar in precis över våra huvuden. Många stod också vid staketet när planen startade och blåste ner i havet av jetstrålarna. En farlig lek.

IMG_0995

IMG_1005

Summa summarum. En kryssning är en bekväm form av semester där man har boendet med sig men ändå besöker nya platser. Det är socialt med trevliga, glada människor och det finns mycket aktiviteter för alla åldrar. Vi kommer att kryssa igen och kan varma rekommendera denna semesterform.

IMG_3470

Mariann Klint