pilgrimsvandring på Sri Lanka

Jag har tillsammans med min dotter varit på pilgrimsvandring på Sri Lanka. Vi gick upp på berget Sri Pada, 2200 meter högt i Sri Lankas inland. Det är den enda plats i världen som många religioner vallfärdar till: utöver buddhisterna på ön anser även muslimer, kristna och hinduer platsen som helig. Enligt den kristna legenden ska Adam ha hamnat här när han blev förvisad ur Eden.

Man vandrar ca 14 km och vägen är stenbelagd i uthuggna trappsteg av skiftande höjd, totalt 5831 stycken.

Vi började kl 1 på natten och mötte stora skaror människor på väg ner från berget. Lite förvånande för oss eftersom vi trodde man gick upp på natten och ner på dagen. Men vandringen är ansträngande och många sover över på enkla liggunderlag längst vägen. Det är kallt för att vara tropikerna och de flesta människor vi möter har varma fleecemössor, jackor och vantar på sig. Det är ca 20 grader så vi tycker inte det är kallt och man blir snabbt varm av ansträngningen. Längst vägen finns det te- och matserveringar. Många går i stora grupper och bär upp små barn till den heliga toppen. Det sjungs längst vägen vad vi uppfattade som kampsånger med en försångare och stora skaror som stämmer in. Det visade sig handla om ”mot Buddha vi går”. Ett gäng unga män i 20-års åldern slog följe med oss och peppade mig när jag blev trött. ”We are a team” tyckte de och ömson puttade ömson drog mig uppåt:). Det tätnade alltmer och efter ett tag hamnade vi i kö och det rörde sig inte ut fläcken. Våra följeslagare kände till en ”shortcut” genom djungeln så med mobiler som ficklampor traskade vi genom kolmörker till andra sidan berget.

På toppen finns ett tempel och ett hus där vad som sägs vara Buddhas footprint kan beskådas. Utsikten är fantastiskt och även om vi missade soluppgången så var det fantastiskt att beskåda omgivningarna. Vägen ner blev ansträngande för lårmusklerna. 5831 trappsteg är rätt många och träningsvärken som följde var länge bestående:).

En fantastisk vandring som vi inte delade med många turister men med tiotusentals andäktiga buddhister som vandrade barnfota av ödmjukhet och som band snören hela vägen upp till toppen (se nedan). En stor upplevelse för dem och även för oss.

IMG_7678

IMG_7675

 

IMG_7618