Reseberättelse – en resa till Jordanien

Jag besökte det spännande och fredliga landet Jordanien. Det gränsar till Syrien, Irak, Saudi, Israel och Västbanken och har ungefär samma storlek som Island. Mycket av ytan framförallt i den östra delen är öken.

Här finns ett rött hav, ett dött hav, väldens saltaste bad, en otroligt häftig klippstad och därtill ett fantastiskt vänligt folk. Landet är fattigt på naturtillgångar; det är enbart fosfater och pottaska (i Döda Havet) som finns här. Energi och mat behöver importeras. Många jordanier jobbar utomlands, framförallt i Mellanöstern och skickar hem pengar. Man satsar även på turism och IT-sektorn. Landet räknas som ett utvecklingsland med  behov av hjälp utifrån och mycket av kulturarven finansieras med utländska pengar.

Man förvånas över de höga priserna där mat och bensin kostar ungefär som hemma. Konsumtionsskatterna uppgår till 26 % och ännu högre på alkohol. Medelinkomsten ligger på ca 600 USD/månad för en lärare eller sjuksköterska och på den lönen klarar man sig inte. Så många har fler än ett jobb. Och majoriteten kvinnor arbetar.

Den tidigare generationen blev äktenskapsmatchade av sina föräldrar men idag har ungdomarna lite större inflytande. De gifter sig sent och det är tradition med väldigt stora och dyra förlovningsfester/bröllop så de har helt enkelt inte råd med detta. Vår chaufför har en flickvän men behöver spara i flera år till innan han kan gifta sig. Han hade sin pappa med sig i bilen.

Medellivslängden är betydligt lägre än hemma och ligger på runt 70 år. En stor del av befolkningen röker. Både på hotell och restauranger var röksektionen betydligt större än den för icke rökare.

90 % av befolkningen är sunnimuslimer och resten är i huvudsak kristna. Vi noterade att man inte hörde böneutropen på samma sätt som i många andra länder. Det sker men betydligt mer diskret.

Vad gör man då i Jordanien?

Det finns 2 sevärdheter som man inte får missa; det är förstås Petra, det uthuggna klippstaden från 500 f Kristus som ligger rätt remote i södra delen av landet.

Och så förstås ett bad i Döda havet, som dock även kan ske från den israeliska sidan.

Vi reste runt med en guide och en chaufför. Det går att köra själv men vägarna är inte alltid så bra utmärkta och den kan vara svårt att köra inne i Amman. Sås bekvämare men dyrare med chaufför.

Amman är huvudstad med 3 av landets 9 miljoner invånare boedes. Vi besökte både den gamla delen av staden och den nya modernare med stora palatsliknande bostäder.

Här finns ett citadell, ett arkeologiskt museum och en teater från den romerska tiden.

Vi besökte den grekiskt- romerska staden Jerash som ligger norr om Amman och som har influens även från den buzantinska tiden.  Jerash anses vara en av de bäst bevarade städerna från Romarriket. Byggnadskonsten är mycket imponerande,

Vi besökte även Mount Nebo, den berömda platsen där Moses skådade in i det förlovade landet. Vid klart väder ser man ända till Jerusalem som ligger ca 60 km bort.

Vi bodde på 5-stjärniga hotell där ett var bra och ett riktigT bra. Det tredje; Mövenpick i Petra som anses vara det bästa och ligger rakt över gatan från entrén till Petra var inte särskilt imponerande.

Maten i Jordanien. Ja det äts väldigt mycket kött och potatis. Det moderna köket har inte gjort entré men däremot finns goda röror som humus och aubergineröra. Kyckling och lamm är det kött som serveras. Det var inte helt lätt om man ät vegetarian. Till efterrätt fantastiska kakor och nötkreationer.

Petra

Utbuggen i klippan 500 f Kr. Människor bodde i grottor. Schweiziska kvinnan som gifte sig med en nomad, fick 3 barn och blev berömd och lycklig. Drottningarna Noor och Elisabeth besökte henne i grottan.  

Nomaderna har i modern tid skjutit sönder den berömda fasaden då de trodde att egyptiens farao hade gömt sina skatter i ett krus som finns högst upp.

Öknen Wadi Rum.

Kallas även får måndalen eftersom landskapet anses vara likt det på månen. Flera filmer har spelats in här; bla Lawrence of Arabia. Här bor många beduinfamiljer i sina flyttbara tält och de är också guider och kör turister i 4-hjuliga jeepar.

Döda Havet

Sodom, Gomorrah, och flera andra bibliska städer ligger här.  Döda havet ligger 400 meter under havsytan och är det jordens lägsta punkt. Den är 65 lång och som mest 16bred.  Största djupet är 378 m. Salthalten är på runt 30 % vilket är 10 gånger havssaltet.  Sjön sjunker med ca 1 meter per år vilket framförallt beror på avdunstning och att Jordanfloden som är dess enda inflöde tappas på vatten både på den israeliska och jordanska sidan. Numera är Jordanfloden en liten ström snarare än en flod. Det finns 2 lösningar på problemet som diskuteras; dels att bygga en akvedukt från Medelhavet eller en förbindelse till Röda Havet. Båda väldigt kostsamma.