Ni flyger till Marrakesh med direktflyg (5 timmar). Kliver rakt in i Tusen och en Natt och det spännande livet i medinan.

Sen upp i Atlasbergen till berbernas hemtrakter där ni kan vandra och bo på en sk kashab. Avslutar med några dagar i den charmiga staden Essaouira vid Atlantkusten.

Ni kan också fortsätta söderut till öknen där ni sover i tält, rider kameler i sanddynorna och skådar den magnifika stjärnhimlen.

 Många designers och konstnärer söker sig till Marocko. En som var starkt influerad var Yves Saint Laurent som 1980 köpte det kända Jardin Majorelle som sommarhus. Efter hans död donerades det till Marrakesh och är nu öppet för turister. Många andra kända personer har också sommarhus i Marrakesh.

Man förundras över allt vackert man ser. De utsirade portarna till underbara trädgårdar med klasar av bougainville, fantastiska mosaiksättningar, träsniderier och konsthantverk i alla dess former.

Dofterna, färgerna, maten och de varma leendena gör detta land till ett av de mest spännande i vår omgivning att besöka. Flyget från Stockholm landar på kvällen. Du tar ut pengar i en bankomat på flygplatsen och tar en taxi till stan. Du bor i en riad, ett köpmanshus, i den gamla medinan. Där är bilfritt och de enda ekipage man ser är mulåsnor, bagagekärror och cyklar. Alla riader har en innergård öppen mot himlen och en springbrunn. Gården är en fridfull oas med apelsinträd och kvittrande fåglar medan man utåt bara ser en mur och en port. Det kan tom finnas en liten pool på taket. Riadernas storlek varierar men de flesta har individuellt inredda rum. Frukosten serveras på gården och den består ofta av färskpressade apelsiner, nybakat bröd, pannkakor och yoghurt. Du känner dig förflyttad till Jesu tid med trånga gränder och kaftanklädda människor.

Vad gör man?

Att strosa runt i de trånga gränderna är en upplevelse. Här hittar man hantverkare som ärvt sina kunskap i flera generationer. Det är lätt att gå vilse i de vindlande, trånga gränderna och alla kan inte läsa en karta men alla vet åt vilket håll stora torget ligger. Det världsarvsklassade torget Djemaa el Fna har ett blodigt förflutet där fångar halshöggs och huvudena hängdes upp till allmänt beskådande. Nu är torget fullt av fruktstånd på dagarna och på kvällen förvandlas det till en marknadsplats med mängder av matstånd vars inkastare ser till att borden fylls. Man äter i huvudsak grillspett och tagine (ångkokt mat i en lergryta). Det finns gycklare, spågummor, ormtjusare, hennamålare och musikgrupper överallt på torget och det är smockfullt av både turister och lokalbefolkning. Matoset ligger som en dimma över torget. Husen är alla i samma färg, rosa/terracotta. De är fönsterlösa mot gatan och bara porten avslöjar en bostad innanför. Därinne är det ljust och vackert. Även utanför stadsmurarna i den nya stadsdelarna är husen målade i samma färg men där kan man hitta några varumärken vi känner igen tex Mc Donalds. Annars är det ganska tomt på reklamskyltar.

Utanför stadsmurarna

Åk till Yves Saint Laurent underbara sommarställe Jardin Majorelle målat i en stark koboltblå färg. Trädgården består av tusentals kaktusar som dess skapare hade en särskild kärlek till. Ta en tur, gärna med hästdroska till den stora oasen Palmeiras strax utanför Marrakesh där många rika människor från tex Mellanöstern har sina enorma mansions. Här finns också mycket stora hotell med egna golfbanor och stora pooler. Kamelerna står parkerade mellan palmerna och de som vill kan ta sig en ridtur. Det sägs att Palmeiras består av flera miljoner palmer. Ta en drink på norra Afrikas mest kända (och dyra) hotell La Mamounia där celebriteter som Churchill har bott. Det har tidigare varit ett privatpalats men är nu ett hotell i en blandning av marockansk och art deco stil. Ett glas champagne i trädgården kostar 300 kr och rummen allt mellan 5 000 och 80.000 kr per natt och det finns både pool, tennisbana och en enorm trädgård. Det står 5 tjusiga män som håller upp dörren till hotellet och med gympaskor eller plastkassar kommer man inte in. Filmen Sex in the Cities i Abu Dhabi spelades in på ett hotell i Marrakesh och på hotell La Mamounia får man lite flashbacks från den filmen.

Marrakesh har fina bostadsområden med lyxiga hus utanför stadsmurarna och det finns även några stora affärsgator med klar fransk influens men det är innanför stadsmurarna man upplever det genuina Marocko. Vi rekommenderar även ett badhus, ett sk hamam. Det finns både lokala och mer turistanpassade. Man tvålas in med “black soap” som är en restprodukt från utvinning av arganolja och blir sedan rejält skrubbad. Efteråt serveras te och småkakor i vilstolar i innergården.

Hos berberna i Atlasbergen

Det tar ca 1.5 timme med bil att ta sig till en liten by i Atlasbergen. Den ligger vid Afrikas högsta berg Toubkal och här lever berberna. Kashbor användes tidigare som fästningar där man kunde söka skydd från anfall och de beboddes ofta av en mäktig person. De flesta har förfallit i modern tid men många har köpts upp av utlänningar, renoverats och används nu i turiständamål. Den kashbah vi rekommenderar är inte ett lyxhotell utan kallas för gästhem. Personalen är oerhört vänlig och hjälpsam och gör allt för att du ska trivas. Du får tom en varmvattenflaska i sängen till natten. Med mulåsna tas bagaget upp och gästerna vandrar själva genom valnötsodlingarna.

Utsikten är helt makalös. Stjärnhimlen är magisk utan störande belysning och du känner dig betydligt närmare himlen här. Det finns ett hamam som man kan låna med en stor iskall badpool där du kan löga dig efter dagens vandring. Hyr en guide eller gå på egen hand mellan byarna. Det är inte svårt att hitta. Byarna är byggda på klippbranterna och man får klättra mellan husen. Detta gjordes av försvarsskäl och för att spara dalgångarnas mark till odlingar. Lunch serveras på den enorma takterassen och middag vid små runda bord i matsalen med levande ljus och ett flertal brasor. Vill man ha öl eller vin får man gärna ha med sig eftersom rättigheter saknas.

Till kusten

Du åker tillbaka till Marrakesh och tar bussen till kuststaden Essaouira. Det tar 3 timmar och bussarna är bekväma. Den vita staden Essaouira ligger vid Atlantkusten och dit åker många för att surfa. Det bor många konstnärer här och stämningen är lite mer leasure än i Marrakesh. Även i Essaouira kan du bo på en riad eller på ett härligt spahotell vid stranden. Häng runt i medinan, gå ner till stranden och bada eller gå på ett lokalt hamam. De marockanska kvinnorna med sina småbarn sitter längst väggarna och skrubbar sig grundligt med sina skrubbhandskar. Du får en massa små påsar i kassan och blir sen omhändertagen av baderskor som smörjer in dig med den svarta tvålen och sedan skrubbar dig rosa. Varje person har en hink och så skopar man varmt vatten över sig. Blir du hembjuden till en marockan så tacka ja. Gästfriheten är stor och du kanske blir bjuden på en hemlagad tagine.

Summa summarum

Marocko är en blandning av gammalt och nytt. Rikt och fattigt. Kaftaner och jeans. Wifi i avlägna bergsbyar som fick el indraget för 10 år sedan. Kontrasterna är enorma. Men människorna vänliga och ler varmt när man möts. Och man bjuds på “marrokansk whiskey” varthän man kommer (läs myntaté). Visst blir man sannolikt lurad i shoppingen. Du kommer att betala alldeles för mycket för dina köp. Prutandet är en väl utvecklad konst i landet och köpmännen har övat sig längre än du. Maten är spännande, kaffet gott, kulturen fascinerande och naturen väldigt skiftande. Du ä trygg vartän du går.

Villkor

Du köper din flygbiljett själv. Vi ordnar ett hotellpaket enligt dina önskemål och förser dig med information om hur du tar dig runt, hur mycket du ska betala, hur du prutar etc. Sen är det bara att åka :-).

Välkommen att höra av dig till [email protected]

[contact-form-7 id=”352″ title=”Förfrågan”]