Safari i Serengeti 20 – 28 feb 2024

Det finns nog ingen safari som kan mäta sig med den på den oändliga slätterna i Serengeti i Tanzania och Masai Mara i Kenya som är samma park men genomkorsas av en landsgräns. Jag föredrar Tanzania eftersom de stora hjordarna gnuer och zebror befinner sig där 10 av årets månader och bara 2 i Kenya.

Serengeti är till ytan lika stort som Holland eller 5 gånger Gotlands yta. Det är en av världens största nationalparker och består både av stora grässlätter, savann och slättområden kantade av låga berg. Det finns fler parker i området och man betalar parkavgift för varje och passerar genom grindar där ens tillstånd kontrolleras.

I parkerna använder man täckta jeepar men med taklucka så att man kan stå upp och spana efter djuren. Man kommer dem så nära att man varken behöver kikare eller zoom objektiv. Bilderna nedan har jag fotat med mobilkamera.

Jag har varit 3 gånger på safari i Serengeti vid lite olika tidpunkter på året. Man kan åka hela året med undantag från regnperioden som börjar i mars. Bästa tiden jag upplevt var i februari där vi hamnade mitt i migrationen av 3 miljoner gnuer och zebror. Och man kom chockerande nära både lejon, geparder, leoparder och elefanter.

Vi såg både alla big 5 (lejon, elefant, noshörning, buffel, leopard) och de som kallas ugly 5 (hyena, gnu, maraboustork, vårtsvin och gam).

Det är ganska lång färd in i Serengeti från Arusha där flyget landet. Det tar ca 7 timmar. Man kan också stanna på vägen vid tex Ngorongorokratern.

Förslag

Ni flyger till Arusha (Kilimanjaro Airport). Det gör ni antingen med Ethiopean via Addis Abeba eller med Qatar via Doha. Båda tar ungefär lika lång tid. Er guide/ranger möter på flygplatsen och nästa dag beger ni er in i parken. Första timmarna åker man genom byar och kan se hur lokalbefolkningen lever. Vägen är bra. När ni närmar er Serengeti blir det mer skakigt. Framåt kvällen kommer ni fram till er camp. Jag rekommenderar boende i bekväma och lyxiga tält med egen toalett och dusch.

Då kommer man närmare naturen och hör djuren i omgivningarna på nätterna. Ni är i trygga händer och följs till tältet i skymning, gryning och mörker av campens vakter som ofta är massajer. På campen äter ni frukost och middag och får sedan med er lagad lunch som er chaufför dukar upp på någon av de platser där man får stanna och äta. Mellan frukost och middag tillbringar ni tiden i er jeep och studerar de vilda djuren som finns i stor mångfald. Man behöver verkligen inte leta.

3 nätter och 3 dagar plus transportdagen från Arusha är lagom. Och det är bekvämt att stanna på samma lodge eftersom man ändå rör sig över ganska stora områden på dagarna. Ca 25 mil blir det lätt per dag.

Sen flyger ni ut från Serengeti som har 3 lokala flygplatser. Det är bekväma propellerplan som tar er tillbaka till Arusha.

Och slutligen spenderar ni en dag vid Kilimanjaros fot och besöker stamfolket Chagga som bor vid berget för att lära mer om deras tillvaro. Ni går också på en kort vandring till ett vattenfall och besöker en kaffeplantage. Sista dagen joinar ni Kilimanjarogänget för ett hejdundrande party med det lokala supportteamet innan ni reser hem eller fortsätter till Zanzibar. Det blir levande musik, DJ, akrobater, dans, helgrillad get och ren och skär livsglädje.

Vill ni ha ett fint minne härifrån kan jag rekommendera de underbart vackert himmelsblå ädelstenarna tanzanites som bara finns just här.

@Mariann Klint

PRIS

26.000 kr per person. Priset förutsätter att man är 6 personer som delar på en jeep. Om man är 4 pers är priset 28.000 kr per person.

Ingår: 

1 natt i delat rum på 4-stjärnigt hotell i Arusha med frukost

2 nätter i delat rum på 4-stjärnigt hotell med frukost i Moshi efter safarin

3 dagar på safari med egen jeep och guide 

Boende 3 nätter på Paoja Serengeti luxury camp med helpension

Parkavgifter

Flyg från Serengeti till Kilimanjaro airport

utflykt till stamfolket och en kaffeplantage

fest ihop med Kilimanjarogänget och deras supportteam

Tillkommer: 

lunch och middag på hotellen i Arusha och Moshi

flyg Sverige – Kilimanjaro (ca 8000 kr tor)

dricks till chauffören (20 usd per dag att dela med andra i bilen)

 Ni behöver ha en reseförsäkring och en avbeställningsförsäkring.

Resan kan kombineras med några dagar med sol och bad på Zanzibar. Dit kan man flyga direkt från Serengeti men billigare att flyga från Arusha. Du får räkna med 10.000 kr per person för 3 dagar med halvpension på ett 5-stjärnigt resort.