Reseberättelse – sha – en av världens bästa hälsoanläggningar

Jag har haft förmånen att besöka och testa Sha wellness clinic på kullarna ovanför Benidorm. Ursprungligen är detta ett privathem ägt av en argentinsk familj. Mannen drabbades av cancer och hittade den makrobiotiska kosten. Den togs fram av japanen George Oshawa och introducerades i västvärlden av hälsoprofilen Michio Kushi. Efter att ha blivit botad omvandlade han sitt hem till ett hälsocenter. Det har byggts ut i omgångar och kan idag ta ca 160 boende gäster. Ca 250 anställda arbetar på centret. År 2017 vann man den mycket prestigefulla titeln Best Destination Spa av resetidningen Condé Nast.

Hotellet har en fantastiskt utsikt över både berg och hav. Lokalerna är mycket fräscha. Högst upp där även restaurangen ligger finns ett stort poolområde med mängder av solstolar. Det känns aldrig trångt någonstans eftersom området är stort.

Man bor i 4 olika sammanhängande byggnader i stora bekväma rum på 70 kvm med egen stor terass och utsikt över berg eller hav. Bekvämligheten innebär också att det finns möjlighet att välja hårdhetsgrav på sängmadrass och det finns även en kuddmeny för att hitta sin egen preferens. Ett lyxhotell helt enkelt.

Området erbjuder bra promenader och varje morgon kan man gå på powerwalk med någon instruktör antingen runt hotellkvarteren, längst stranden eller upp till light house med fantastisk utsikt.

När man anländer tas man om hand om en person från guest relations som visar runt i lokalerna och ser till att man loggar in på Shas app där man får sitt personliga schema på ett praktiskt sätt. Har man ingen smart phone går det förstås även att få utprintat.

Vistelsen börjar med att man träffar en sjuksköterska som går igenom ett långt frågeformulär och mäter blodtryck, vikt och relation fett/muskler/vatten i kroppen. Stannar man mer än 4 dagar tas också omfattande blodprover. Det följs av ett läkarbesök och så träffar man en näringsfysiolog som bestämmer vilken meny man ska ha. Hon fnös lite åt mina matvanor som består av alldeles för mycket kall mat som sallader och yoghurt. Man träffar även en schemaläggare som man kan ha kontakt med under vistelsen om man vill ändra eller lägga till behandlingar. Och så träffar man en PT på gymet som kör ett pass, kollar ens nivå och som lägger upp ett träningsschema.Och här finns allt; power plates, pilates reformers och verkligen allt inom träning.

Det finns ett antal program att välja på. Några är detox, viktnedgång, fitness, sluta röka, sömnstörningar, menopaus, stress mm.  Utbudet är stort.

Behandlingarna ligger i framkant och många av dem erbjuds inte ens i Sverige. Här finns både manuella traditionella behandlingar som massage i alla dess former, kinesiska behandlingar som akupunktur och koppning, maskinella och sådana jag aldrig hört talas om som cryotherapy där man sitter i en maskin i 180 sekunder när temperaturen sänks till max minus 196 grader C. Blodcirkulationen ökar och det känns väldigt härligt i kroppen efteråt. Man stannar bara i 3 minuter i den temperaturen.

Jag testade INDIBA som tidigare använts bland idrottare vid muskelskador och BDR (beauty defect repair) ansiktsbehandling med märkbar skillnad och även en hydroenergetic detox kur i 3 steg där ett av dem innebar att man insmord med en alginpackning låg inbäddad på en uppvärmd gungande vattensäng – ett himmelrike.

De har en behandling som idrottsmän använder där man tar ut ca 200 ml blod och kör det genom en syreflaska innan det går tillbaka till kroppen. Detta för att öka syresättningen i kroppen. Det kallas ozon behandling och man kan även få vitaminer tillförda intravenöst samtidigt.

Här finns alla sorts massager, skönhets- och kroppsbehandlingar, inpackningar, vattenbehandlingar, meditationer, alla sorters läkare, osteopater. Ja allt man någonsin hört talas om. Och även en oxygenbar.

Lokalerna är väldigt fräscha. Här ett av väntrummen. Totalt finns 80 behandlingsrum.

Utöver de personliga behandlingarna finns ett stort spa inomhus med olika sorters bastu och flera pooler. Här gick jag på vattengympa och bastade varje dag. Sen finns det yoga och pilates, föreläsningar och cocking classes där man lär sig laga hälsosam mat.

Maten är i fokus. Mat är medicin och här är maten makrobiotisk. Mycket god. Till frukost serveras misosoppa och gröt gjord på hela korn. Det finns 3 menyer från 700 – 1500 kalorier så alla är viktreducerande. Beroende på program och hälsostatus får man olika program vilket kyparna har koll på. Och man sitter vid samma bord varje dag med samma kypare som har råkoll på vad man ska äta vilket blir väldigt personligt och trevligt. Här har vi min kypare.

Jag prövade flera av menyerna och detta är från Sha menu som är den mest generösa vad gäller kalorier (1500 per dag).

Hamnar man på Kushi menu som är den striktaste med bara 700 kalorier per dag då försvinner efterrätterna och också dricka till maten. Då serveras te först efter maten och till middagen får man äppelte som är det enda söta. Här frukosten med gröt, äppelklyftor och hummus. Den andra frukosten kommer från Sha menyn.

På eftermiddagarna när man började känna sig hungrig var det tea-time med särskilda teer som ordinerats individuellt. De som inte gick på den striktaste menyn kunde även få en liten nyttig fruktdrink, shia-pudding eller liknande därtill.

Maten är helt enastående och jag tror att om inspektorerna från Guide Michelin kom hit skulle Sha kunna få en stjärna. Jag blev helt fascinerad och har beställt flera kokböcker med makrobiotisk mat. Och läser den här just nu:

Vilka är gästerna? Ja de kommer från hela världen och många återvänder varje år. Många kommer ensamma,  framförallt kvinnor. Det finns sharing tables i matsalen om man söker sällskap men man har fullt schema så det funkar bra att resa ensam.

Det här är det bästa hälsocentret jag har besökt och jag kommer definitivt att återvända varje år. Det finns de som stannar både en och två månader och de har tydligen haft en gäst som bott på centret ett helt år:).

Jag rekommenderar 4-dagars discovery programmet första gången – det som jag själv testade. Sen åkte jag tillbaka på ett förlängt veckoprogram.  Och kändes mig både förnyad, piggare, gladare och smalare:)

Mariann Klint

mars 2019