världens dyraste hyror

Det förvånar många att höra att Mumbai (Bombay) har hyror på samma nivå som London och New York. Det är dessutom helt omöjligt att komma över ett hyreskontrakt ens i andra hand och därför bor många utlänningar (expatriates där arbetsgivaren betalar boendet) på hotell. Vid bombdådet mot Taj hotell i Mumbai visade det sig att många västerlänningar långtidsbodde på hotellet.

Att hyra en lägenhet i andra hand på 3 rum kan kosta 45.000 kr i månaden. Helt astroniska belopp i ett land där du kan äta en rejäl middag för 10 kronor.

Många som flyttar in till Mumbai hamnar på trottoarkanten eller i kåkstäderna, något som  författaren till Shantaram beskrivit i detalj. Även där finns det en bostadshierarki och inte ens att sova på trottoaren är gratis utan kontrolleras av någon som kräver hyra. Det har visat sig så lönsamt att den indiska maffian som tidigare ägnade sig åt knarkhandel, trafficking och prostitution nu har gått över till byggmarknaden.

Mumbai är liksom de flesta storstäder i Indien överbefolkat och växer ohejdad. Vid den senaste folkräkningen 2011 räknade man till 12.5 miljoner invånare.

På bilden Gateway of India.