Vietnam från norr till söderHalong Bay

 Ni reser till Hanoi där ni stannar några dagar och sedan vidare med tåg norrut till Sapa där minoritietsfolken bor. Ni kryssar på Tonkinbukten bland sockertoppsöar och sedan flyger ni till centrala Vietnam där ni har badsemester och bor i den charmiga konstnärsstaden HoiAn. Ni besöker även den gamla kejsarstaden Hue innan ni flyger ner till Saigon där ni stannar några dagar och tittar på staden, åker ut i Mekongdeltat och besöker de kända vietcong tunnlarna. Sen åker ni speed boat till Phnompenh och avslutar resan med att flyga till Siemreap för att utforska Angkorwat. Vietnams fascinerande historia, den vackra naturen, de vänliga människorna och det vietnamesiska köket som räknas till världens bästa gör ett besök mycket minnesvärt.

Landet är fortfarande relativt nytt som turistland och det finns mycket genuint att upptäcka. Men det gäller att skynda sig för turistströmmarna ökar.

Ni flyger in till huvudstaden Hanoi och körs till ert koloniala hotell där ni vilar er efter resan.

Ni tas på rundtur i den vackra framskinfluerade staden med breda boulevarder, många sjöar och historiska pagoder. Staden har anor ända tillbaka till 1010 men det var egentligen först när fransmännen förlorade slaget i norr 1954 som Hanoi blev formell huvudstad. Ni besöker Ho Chi Minhs mausoleum, Presidenpalatset, Litteraturtemplet och Krigsmuseet eller Etnografiska museet som visar på att landet har över 50 olika folkgrupper. Sen promenerar ni i Gamla stan förbi operahuset, Hoank Kiem Lake och hantverksområdet, där varje skrå har sitt eget kvarter. Totalt finns här 36 kvarter. På kvällen ser ni den berömda Water Puppet Show. Sen körs ni till tågstationen för nattåg (en upplevelse) norrut till Laocai.

Ni möts på stationen av en chaufför som tar er till Sapa (ca 40 km) som etablerades av fransmännen som en hillstation 1922 och idag är utgångspunkt för vandringar i de otroligt vackra och grönskande omgivningarna. Här äter ni frukost på hotellet och vilar några timmar innan ni ska ut på en kortare hajk bland minoritetsfolken. Ni vandrar förbi terasserade risfält och besöker byarna Cat Cat och Sin Chai och lär er hur befolkningen lever sina liv.

Efter frukost beger ni er ut på en heldagstrek och kan välja olika nivåer; soft (3 km), medium (6) och long trek (12 km). Ni passerar avlägsna byar och möter kulturerna H´mong, Dzao och Dzay där kvinnorna klär sig i vackra, färggranna kläder. Ni bjuds på lunch i en av byarna. På kvällen körs ni tillbaka till Laocai för att ta nattåget tillbaka till Hanoi.

Ni anländer tidigt på morgonen och kan fräscha upp er på ett hotell nära stationen där ni också äter frukost. Sedan iväg till världsarvet Halong bay. Resan dit tar 3,5 timmar. Kl 12 bordar ni båten för att kryssa ett dygn bland över 1000 sockertoppsöar. Vattnet är smaragdgrönt och det är osannolikt vackert. På kvällen serveras middagen ombord och ni avslutar dagen med att fiska bläckfisk med besättningen.

Dagen startar med Tai-chi på däck och sedan kan ni ge er ut på en kajaktur om ni vill eller bara softa ombord. Kl 12 är ni tillbaka och då möter chauffören för att köra er till flyget mot Danang och sedan vidare till konstnärsbyn Hoian där ni bor på ett resort strax utanför byn. Hoian var på 1600-talet en viktig hamn dit kineser, holländare, fransmän, japaner, portugiser och araber kom för att köpa siden som producerades i regionen. Nu är det en charmig konstnärsby med mängder av konstnärer, skräddare och restauranger. Bästa sättet att utforska byn är till fots. 20 dec Ni kan besöka världsarvet My Son dit det är 40 km. Här finns Cham ruiner från Champariket vars storhetstid var på 800-1000-talet. De brukar kallas Vietnams Ankor Wat. Eller så hänger ni på stranden 21 och 22 dec leasure 23 dec Ni lämnar Hoian och åker bil till Hue, den gamla kejsarstaden. Det är en fantastiskt vacker sträcka över Hai Van passet. Vägen räknas som en av landets absolut vackraste.

Ni kryssar på den romantiska Parfymfloden och besöker Thien My Pagoden och Minh Mang´s gravar. Ni besöker även Imperial City och Forbidden Purple City där dess namne i Beijing har varit modell. Flyget tar er till Saigon där ni turistar i staden och besöka de kända sajterna bla Reunification Palace där presidenten för Republic of Vietnam bodde innan kriget. Vietnameserna anser själva att det var här kriget slutade när en tank tog sig genom palatsets grindar. Krigsmuseet är också intressant att besökaliksom Chinatown. Det bor ca 5 miljoner människor i Saigon som numera officiellt heter Ho Chi Minh ville men i folkmun fortfarande kallas Saigon.

 Ni beger er ut i Mekongdeltat. Det utgör ett område på 39.000 km2 och kallas för de nio drakarnas flod. Mekong rinner upp på den tibetanska högplatån och är 4500 km lång. Här odlas ris och har gjort landet till världens näst största risexportör. Ni besöker de flytade marknaderna och äter lunch i ett byhus innan ni ger er ut i roddbåt och utforskar de smala kanalerna och livet längs stränderna. Ni bor en natt i Mekongdeltat innan ni fortsätter resan med speedboat på Mekong till Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Det tar 4.5 timmar och visum erhåller ni på gränsen (32 USD).

Staden är vacker trots att underhållet av de vackra koloniala byggnaderna inte skötts. Men historien är blodig och det kommer ni att utforska när ni besöker Tuol Sleng Prison Museum och Killing Fields där ni får en djup insikt i röda khmerernas blodiga historia.

Ni besöker Royal Palace och Silver Pagoden och sedan flyger ni till Siem Reap som är porten till Ankor templen. Angkor Wat är det minst förstörda templet. Det byggdes på 900 -1500 talet och täcker ett 400 km2 stort område från kmerernas kungarike. Ni deltar i en blessing ceremony hos munkarna. På eftermiddagen fortsätter ni till South Gate of Ankor Thom som är känt för sina enorma ansikten i sten.

Ni flyger hem från Siem Reap via Bangkok.

Priset är avhängigt av hotellstandard och säsong. Kontakta oss gärna så skickar vi ett förslag