I samarbete med Britt Karlsson, på BKWine kan jag erbjuda en spännande vinresa till Dourodalen i norra Portugal 18-22 oktober 2023

I samarbete med Britt Karlsson, på BKWine arrangerar jag en vinresa till den vackra Dourodalen i norra Portugal. Britt blir guide på denna resa.

Vi stannar 4 nätter varav 2 i den vackra staden Porto och 2 djupt inne i vindistriktet och under dagarna hinner vi göra ett 10-tal vinprovningar både av de kända portvinerna och av de röda kvalitetsvinerna.

Resan kan kombineras med några dagar i Lissabon eller några dagars vandring i Dourodalen.

Program:

18 oktober.

Ankomst till Porto. Enklast är att flyga till Lissabon med TAPs direktflyg från Sverige och sen ta tåget till Porto. Det är drygt 30 mil och tar ca 4 timmar.

Hotell ligger i den gamla delen av Porto, nära kajen med restauranger och barer. Passa på att gå den korta promenaden från hotellet ner till floden och titta över mot Vila Nova de Gaia, där de stora portvinshusen har sina lager. Med stora skyltar annonserar de sin närvaro: Taylor’s, Sandeman, Dow’s, Ferreira, Croft, Ramos Pinto osv. På floden kan du beundra de traditionella båtarna för transporten av portvinerna, barcos rabelos. Numera ligger de dock oftast för ankar. Ingen gemensam middag.

19 oktober

På morgonen hämtar vår buss vid hotellet och resan början längs floden. Vägen tar oss över bergen och in i dalen.

Vägen längs Douro-floden är långsam och slingrande och för att snabbt komma en bit på väg så tar vi först motorvägen till Vila Real och Peso da Regua. Därifrån färdas vi i lite långsammare tempo upp mot Alto Douro, hjärtat av vindistriktet, som också finns med på UNESCOs lista över världskulturarv.

Vi kommer under dagen att besöka några högklassiga producenter som de senaste åren investerat mycket i sina anläggningar för att, förutom portvin, kunna producera ”vanliga” Douro-viner (dvs inte port) i toppklass. Vi börjar med ett besök hos Quinta da Gaivosa som ligger strax norr om Peso da Regua. Ägaren Domingos Alves de Sousa är en av föregångarna vad gäller högklassiga Douro-viner. Anläggningen är modern och Domingos och hans son gör viner av mycket hög klass. Detta är en av mest kända odlarna i dalen. Vi får en intressant provning av både vita och röda Douro-viner samt portviner.

Sen blir ett lunchbesök hos Quinta do Tedo, som ägs av fransmannen Vincent Bouchard (från familjen Bouchard Père & Fils i Beaune) och hans amerikanska fru Kay. 1992 köpte de den 250 år gamla egendomen med tillhörande 14 hektar vingårdar. Efter ett kort besök äter vi en god lunch med flera portugisiska rätter på quintan. Vi dricker naturligtvis egendomens viner till och får också smaka deras egen, mycket goda olivolja. Efter lunch besöker vi en gård som ägs av en av de stora portvinsfirmorna. Det blir en stor kontrast till lilla Quinta do Tedo. Dimensionen är helt annorlunda men landskapet och naturscenerierna runt denna quinta är minst lika spektakulära.

Sen eftermiddag checkar vi in på vårt hotell, det vackra femstjärniga Vintage House som ligger i den lilla byn Pinhão. Staden är en centralort i vindistriktet Douro. Det är ett klassiskt hotell i gammal engelsk stil och ett av de lyxigaste i Dourodalen.

20 oktober

Efter frukost fortsätter vi vår färd längs den vackra vinfloden. Idag kommer vi att åka långt in i dalen, längs mycket slingrande vägar. Utsikten kommer att bli hisnande.

Vi åker mot São João da Pesqueira där vi ska besöka Quinta da Senhora do Rosário kanske mer känt som Quevedo Wines. Oscar Quevedo och hans familj har 100 hektar vinrankor i regionerna Cima-Corgo och Douro Superior. Vägen till São João da Pesqueira vindlar sig upp så att man greppar hårt om stolsitsen. Vi kommer att ha en svindlande utsikt över vingårdsterrasser. Quevedo Wines gör både röda bordsviner och portvin, bl a en mycket fin tawny (fatlagrad port). Oscar började sin karriär i finansbranschen i Madrid och Genève men har sedan några år tillbaks tagit över ansvaret för familjefirman tillsammans med sin syster som är vinmakaren.

Vi äter lunch i den närliggande staden Ervedosa. Här finns en mycket trevlig och ambitiös familjeägd krog med en formidabel vinlista så vi passar på att prova lite olika viner till lunchen som består av en serie läckra portugisiska specialiteter.

På eftermiddagen besöker vi Quinta do Panascal som ägs av portvinshuset Fonseca. Quintan har ett mycket vackert läge vid floden Távora. Vi får en rundvandring i vingården och sedan en intressant provning.

Sen eftermiddag är vi åter på hotellet och vi har tid till en stunds avkoppling innan det är dags för vår gemensamma middag. Det kan vara trevligt att ta en promenad i byn Pinhão och titta på de vackra azulejos, de målade kakelplattorna, på den lilla tågstationen, en verklig sevärdhet. Azulejos är en klassisk portugisisk konstart.

21 oktober

Vi lämnar hotellet på morgonen och börjar sakta färden längs floden mot Porto. Man får aldrig ha bråttom här i Dourodalen. Det är helt enkelt omöjligt.

Vi åker mot Pinhão och över floden till den lilla byn Vale de Mendiz. Mendiz är en biflod som rinner ut i Douro nära Pinhão. I denna by besöker vi Wine & Soul, en familjefirma som fått mycket uppmärksamhet de senaste åren, inte minst för det röda vinet Pintas. Här fottrampas fortfarande druvorna i traditionella lagars.

Därefter åker vi tillbaka mot Regua. Vårt sista besök under resan blir hos Quinta Senhora da Graça. Detta är en liten familjeegendom utanför byn Lobrigos, nära Regua. Här har vi en härlig utsikt över floden och en del mycket gamla vinrankor, över 80 år. Vasco, ägaren och vinmakaren, och antagligen både hans pappa och mamma tar emot oss. Efter ett kort besök och en liten vinprovning sätter vi oss till bords och Vascos mamma kommer att servera oss en typisk portugisisk lunch, som hon lagat själv. Lunchen här drar ofta ut på tiden så när vi är klara är det dags att börja återfärden till Porto.

På vägen mot Porto åker vi igen över bergskedjan som skyddar vindistriktet från havsvindarna och som ger Douro sitt speciella klimat med de heta somrarna.

Tidig kväll är vi åter tillbaka i Porto för en sista övernattning på vårt vackra hotell i centrala Porto. Fri kväll för att fortsatta upptäckter i Porto. Vi rekommenderar gärna restauranger och vinbarer. Kanske en promenad över ”Eiffelbron” till Vila Nova där det finns många restauranger längs floden. Eller en lite längre (men inte lång) utflykt till någon fiskrestaurang vid kusten? Det finns mycket att välja på.

22 oktober

hemfärd på egen hand

PRIS: 16.800 i delat dubbelrum (enkelrumstillägg 4.940 kr)

2 nätter i Porto på 4-stjärniga Carris Liberia Porto

2 nätter i Alto Douro på 5-stjärniga Vintage House i Pinhao

3 omfattande luncher och 2 flerrättsmiddagar med drycker därtill

buss och guidning (guidningen är på svenska men vingårdsbesöken på engelska)

ett 10-tal provningar

Du ordnar transport till Porto själv (ingår ej i priset men jag hjälper gärna till att boka detta)

Sista anmälningsdag 1 juli 2023.

Om Britt Karlsson

Britt är en välrenommerad vinexpert. Hon har gett ut ett antal böcker, fått en rad utmärkelser och omnämnanden och har genom året tillsammans med sin man Per arrangerat 100-tals vinresor.

Här är några erhållna utmärkelser

  • World’s Top Wine Tours av Travel & Leisure Magazine, världens största resetidning
  • Best Wine Tasting Holidays, på AOL Travels topplista med de bästa vinresorna
  • Av Munskänkarna rekommenderade resor, samtliga våra vinresor
  • World’s Best Wine Book for ProfessionalsSveriges bästa vinbokÅrets Bok med flera bokpriser
  • Tre gånger OIVs bokpris, International Organisation of Vine and Wine, enda svenska författare som fått detta prestigefyllda “Nobelpris i vinlitteratur”.
  • Årets vinprofil av Munskänkarna, en ära tilldelad Britt 2011
  • På The Wine Media Power List, en av fem svenskar, på Wine Business Internationals lista över inflytelserika vinskribenter

Mitt mål

Jag vill kunna erbjuda dig som resenär resor till några av världens vackraste resmål till överkomliga Jag är en erfaren resedesigner som har älskat att resa ända sedan unga år. De flesta resmål jag erbjuder har jag utforskat själv. Totalt har jag besökt 75 länder.. Jag har själv besökt samtliga resmål jag erbjuder och etablerat samarbete med bra lokala agenter, testat hotell och rest runt för att kunna erbjuda spännande upplägg. Jag har ofta bättre kunskap än de större resebyråerna, och även lägre priser genom att hålla omkostnaderna nere. Du kan känna dig trygg då jag har resegarantier hos Kammarkolleget och samarbete med reseförsäkringsbolag. Kontakt mig med dina drömmar så syr jag ihop ett förslag. Och ju tidigare du bokar desto bättre pris på flygen.