att packa för långresa

Ska du resa långt eller vara borta länge tänk på:

– kolla klädkoden dit du ska resa. Ska du till Arabvärlden, muslimska länder eller med täckande lokal klädsel, klä dig liknande. Undvik korta kjolar, urringat, linnen och shorts.

– högklackat brukar sällan funka om du inte bor på lyxhotell/resort. Ta med bekväma skor; gympa, sandaler och liknande. Skavsår kan bli väldigt infekterade i varma klimat.

– stringbikini bör undvikas. Topless likaså.

– packa så lite som möjligt. Med kabinväska/handbagage klarar man en tvåveckas resa till ett varmt land. Lämna istället kläder på tvätt på orten. Om du packar en resväska, ta ingen stor Samsonite utan hellre två små som är enklare att hantera.

– ta med sarong, sidenlakan om du hamnar på ett ofräscht hotell.

– det är tråkigt att frysa så en paschminasjal, kashmirtröja eller tunn dunjacka kan komma väl till pass även om du åker till ett varmt land. Det kan kylas ner alldeles för mycket inomhus.

– e-böcker är att föredra på en i-pad. I annat fall pocket som lämnas kvar. Definitivt inga tjocka tegelstenar. En reseguide förstås.

– underkläder i syntet i stället för bomull som tar flera dagar att torka i tropiskt, fuktigt klimat.

– Y3 för tvätt, myggmedel, ficklampa och liten brandvarnare om du backpackar. Alvedon, immodium, vätskeersättning, handsprit och våtservetter samt gärna en penicillinkur. I många länder överdoserar man antibiotika och du kan få en onödigt stark kur.

– det som tar mest plats och är tyngst är en bra kamera, extra batteri, koppling till i-pad eller liten dator så du kan föra över bilder.

– mobiltelefon där du stänger av roomingen. Det är dyrt ringa hem från de flesta länder så använd Skype, viber och what´s up istället.

– kopia på pass och biljetter, gärna mailat till dig själv som du kan nå via webmail.