bra restips

Tidningen Vagabond har sammanställt riktigt bra restips:

INNAN DU RESER IVÄG

1. Kolla lokala högtider
I vissa länder så avstannar all verksamhet under stora högtider. Kolla upp innan vilka högtider och helgdagar som gäller i landet du ska till. Omvända regeln gäller till exempel med stora ledigheter som springbreak i USA, då skolorna är stängda. Vill du inte umgås med fulla tonåringar så kanske du väljer en annan tid att besöka exempelvis Florida eller Cancun i Mexiko.

2. Skaffa en gratisguide
Vad är en bättre start på storstadsresan än att få en gratis rundtur av en local som känner staden som sin egen ficka? Global Greeter Network är en volontärorganisation med guider i städer över hela världen, som ofta kan anpassa sig efter dina specifika önskemål. globalgreeternetwork.info

3. Adressmärk din väska – inuti!
Väskor försvinner ibland, så är det. Men sannolikheten att ditt bagage ska hitta tillbaka till just dig ökar om du ser till att adressmärka väskan ordentligt. Att ha en adresslapp utanpå är förstås bra, men se till att stoppa en inuti också. Gärna väl synlig, kanske fastsatt i någon dragkedja eller bara rakt upp och ned ovanpå all packning.

4. Gör en egen karta
Att skapa egna kartor i Google Maps (maps.google.se) är enkelt och bra att ha med på resan, i mobilen eller på datorn. Särskilt på storstadsresor, där man i förväg kan märka ut alla butiker, museer, barer och restauranger som man vill besöka. Det skapar bra överblick och man kan lätt se vilka områden som är värda att koncentrera sig på.

5 Kolla reseförsäkringen
Kanske det viktigaste rådet av dem alla – ha en giltig reseförsäkring. Reser du utan försäkring så får du betala alla omkostnader själv om något händer. Har du redan en reseförsäkring, dubbelkolla vad den inkluderar innan avresa för att vara på den säkra sidan. Många har även en försäkring via kontokortet, som kan täcka vissa kostnader.

6. Fota ditt pass
Att scanna passet eller fotografera det med kameran eller mobilen är en enkel åtgärd som besparar dig mycket strul om passet skulle försvinna på resan. Mejla en kopia på fotot till dig själv så är du på säkra sidan.

7. Läs en god bok
Att läsa en bok som utspelar sig i landet du ska till är det bästa tipset för att komma i stämning inför resan. Guideböcker i all ära, men de kan aldrig fånga atmosfären på samma sätt som en bra roman.