Reseberättelse -Maldiverna – det oslagbara semestermålet

Nyligen hemkommen från en rundresa i Maldivernas fantastiska ö-rike är jag förundrad och berörd över skönheten och vänligheten som möter besökarna. Det är en oförglömlig upplevelse som verkligen ger mersmak.

En drömresa

1200 öar fördelade över 26 atoller, kristallklart vatten och helt fantastisk snorkling och dykning får många att längta hit. Landet utgörs av en bergskedja som är 5000 meter hög men under vatten.  Maldiverna har 300.000 invånare och tar emot 1.2 miljoner besökare per år. Man planerar fyrdubbla denna siffra.

Landet är 82 mil långt och 13 mil långt och enda sättet att ta sig runt är med speedboat, sjö- eller inrikesflyg. Lokalbefolkningen åker båtar, sk dhonies i sakta gemak och det kan ta 3 dygn att ta sig till de yttersta öarna. Här en turistanpassad dhoni.

Landet sjunker

Havsnivåerna höjs och man räknar med att om ett antal år, kanske så kort som om 100 år, finns Maldiverna inte kvar. Landets regering tittar på alternativ att flytta på hela befolkningen och diskuterar med både Indien, Sri Lanka och Australien om att köpa nya markområden. Det sker också en mängd landåtervinningsprojekt där man skapar nya öar genom att dumpa betong och sand på grunt vatten. Högsta punkten är bara ca 1.5 meter över havet om man bortser från palmerna.

Just nu byggs det frenetiskt. Flygplatsen har bara en landningsbana som ska delas mellan alla internationella flyg (bara Emirates har fyra ankomster per dag) och de 8 inrikesflygplanen. Det byggs en ny landningsbana och även en bro mellan flygplatsön och huvudön Male som hittills bara varit förbundna med båt. Som på så många andra ställen i världen är det kineserna som är här och bygger. Male är för övrigt en av världens mest tättbefolkade städer och man kan bara bygga på höjden eftersom det inte finns något mer landutrymme.

Valuta och pengar
Landet har sin egen valuta; ryfiyah men den används inte av turister. Man betalar med kort, Euro eller USD. Priserna är höga vilket delvis beror på att precis ALLT måste importeras. Det sägs att mjölken tas hela vägen från Nya Zeeland. Det ligger kö på fraktfartyg, ibland upp till 20 stycken, utanför Male för att lossa sin last.  Mycket flygs också in. Huvudsakligen tas maten från Europa, Dubai och Australien. Allt håller mycket hög kvalité.
Det är enkelt att vistas på Maldiverna. Servicen är osannolikt bra överallt. När man anländer på flygplatsen möts man av lokal resebyrå och/eller hotellets representant. De tar hand om bagaget och lastar det ombord på speed båtarna som väntar ca 50 meter utanför flygplatsentrén. Eller så körs man med buss till sjöflygsterminalen. Varje hotell har sin egen hotelldisk så ingen risk att man kommer bort.
Med snabba båtar eller sjöflyg till hotellen
Speedbåtarna har upp till 750 hästars motorer (3×250 hp) med 3 mans besättning som snabbt tar en till hotellet. Det tar max 1 timme. I annat fall är det sjöflyg som gäller. För hotellen i de mest avlägsna atollerna flyger man inrikesflyg vilket också går väldigt smidigt. Bagaget märks upp med hotellrum vid incheckningen och sen ser man inte väskorna förrän på rummet. Jag reste med närmare 20 olika båtar, sjöplan och inrikesflyg och inte en enda gång behövde jag undra var väskan var.
Barfotapiloter
Piloterna på sjöflygen är mycket erfarna. De har ofta jobbat på internationella flygbolag och vill ta det lite lugnare och jobba barfota i shorts. Deras lön är enligt okontrollerad uppgift närmare 10.000 USD per månad plus förmåner och arbetspassen är drägliga med 14 landningar per dag. En tur till ett hotell kan innebära 3 landningar eftersom man ofta stannar längs vägen och hämtar upp/släpper av passagerare. Hotellen har antingen flytpontoner där sjöflygen kan angöra och så skickar de ut en båt som hämtar gästerna där eller så har de pontoner vid en brygga. Sjöflygen flyger bara på dagtid och navigerar visuellt. Vid dåligt väder har de svårt att landa på vattnet. Tiderna hålls därmed inte alltid men det är ganska sällsynt att gäster missar sina flyg hem pga förseningar.
Även hotellpersonal har bra villkor. Deras löner är högre än på många andra håll. De betalar ingen skatt och har 1 dag ledigt per vecka och en månads betald semester med betald hemresa. Samma semestervillkor för expats som för lokalanställda. Det kostar 3 % att transfera pengarna utomlands.
Maldiverna ligger mitt mellan Australien och Europa och under högsäsongen okt-mars kommer huvuddelen av gästerna därifrån. Under sommaren dominerar araber och kineser.
Jag besökte många hotell på ett antal atoller. Det svåra är att välja rätt hotell. Alla håller hög standard på boende och mat. En del hotell på speedbåtavstånd ligger för nära Male. Man ser ljusen från staden och kan även höra de stora planen landa; något de flesta turister nog vill undvika.
Ett resort per ö
Det går numera även att bo på lokalbefolkningens öar om man vill komma ner i pris. Men det kräver stor hänsyn till lokalbefolkningen som är muslimer. Det serveras ingen alkohol och man kan inte heller gå runt i byn i badkläder.
De stora hotellen har ofta 4-5 restauranger som i varierande grad ingår i matpaketen där man ofta kan välja på bed and breakfast, halvpension, helpension (utan drycker) och all inclusive där mat och drycker ingår.
Maten är fantastisk.
Det serveras stora bufféer med olika teman varje kväll och med många live stations, dvs kockar som lagar maten på plats. Ofta kan det finnas 10-15 kockar i matsalen som lagar mat à la minute med olika teman. Många hotell har även specialrestauranger med á la carte servering. Ibland ingår dessa i halv- eller helpensionspriset, ibland får man betala extra så det gäller att kolla detta.
Även frukosten brukar vara enorma bufféer med mängder av varianter, med färskpressade juicer, gröna drycker och allt man kan tänka sig. Nedan fantastisk sushi och en hel vagn med olika sorters soja sorter att välja på.
Hotellrummen ofta minst 80 kvm
 Då ingår ett väldigt stort badrum utomhus. Även badkar brukar finnas i 4 och 5 stjärniga hotell. Nedan ett rum med egen sk plunge-pool alldeles vid stranden. Därtill också ett stort badrum delvis utomhus med badkar och 2 duschar inne och ute.
Vattenvillor på pålar
Det häftigaste boendet, och helt unikt för Maldiverna, är förstås vattenvillorna byggda på pålar över vattnet. De har ofta en terass, badstege, solstolar och ett nät att vila på ut mot vattnet. Det är svårt att lämna ett sådant boende så många hänger där även på dagarna. Nedan från Grand Park Koddhiparu och Six Sences.
Dagarna
 Ledig tid tillbringar man helst  på eller i vattnet. Många hotell har grunda laguner där man kan snorkla och se fantastiska färggranna fiskar. En del har egna husrev med koraller; dock är många koraller vid vattenytan ofta rätt blekta pga El Nino för 2 år sedan. I stort sett alla hotell har dykskolor där man kan ta dykcert och följa med på dyksafaris. Många hotell har anställda marinbiologer som dels tar hand om korallreven och ”odlar” nya koraller, dels snorklar och dyker med gästerna. Här några bilder från min egen snorkeltur på Baros med en marinbiolog. Revet ligger bara några meter från stranden på det hotellet.

 

Det ordnas en hel del program och utflykter. Några ingår i priset andra får man betala för. Alla hotell har ett fint spa med stort utbud av behandlingar (ganska dyrt). Tennisbana finns på en hel del hotell liksom barnklubbar och andra aktiviteter. Jag såg hotell där gästerna fick utmana personalen i fotbollsmatcher (slutade för det mesta med att personalen vann:)). Och gym finns på alla hotell liksom ofta yogaklasser.
Servicen är fantastisk
Man möts och vinkas av på bryggan av ett antal personer, ofta chefer på i stort sett alla hotell. Ibland finns där även musiker. Jag möttes av både trumslagare och snäckblåsare som var anställda just med det syftet att välkomna gäster. På hotellrummet ligger personliga brev från hotellchefen och ofta även lite frukt, vin eller snacks. De femstjärniga hotellen har ca 4 medarbetare per gästrum och de fyrstjärniga har ca 2.
Öarna varierar i storlek
De allra minsta som man promenerar runt på en kvart till riktigt stora där man får en rejäl promenad om man ska gå runt dem. Att gå runt Atmosphere Kanifushi  är en promenad på 4.5 km . Då erbjuds ”taxiservice” i form av en buggy som man kan ringa på om man inte vill promenera i sanden. Man kan även låna cyklar (nedan med personlig nummerplåt) eller hyra en elskooter. Enklast är ju så klart att promenera. Städarna i vattenvillorna cyklar på bryggorna.
Miljötänket är mycket stort
Miljömedvetenhet är mycket stor. Man ser absolut inget skräp någonstans. Alla hotell sorterar, använder inte plast i vatten- eller schampooflaskor utan glasflaskor som fylls på. Vatten renas med omvänd osmos och återanvänds i tex trädgårdarna.  Jag såg ett hotell som omvandlade krossat glas till bord och gamla handdukar blandade med sand och blev till vaser. De är mycket långt framme i sitt miljötänk.
Klädseln är leisure
Flip flops är det som gäller på fötterna eftersom man går mycket i sanden. Jag hade ett par vanliga på dan och ett par lite finare på kvällen. Tunna, lösa kläder passar bäst i värmen. Personalen har uniformer i olika färger så man ska se vilken roll de har och ofta är dessa i linne eller bomull. Man klär inte upp sig till middagen.
Klimatet är tropiskt
Maldiverna ligger nästan på ekvatorn och det är ungefär samma temperatur året runt; runt 30 grader. I vattnet ca 26. På sommaren är det regnperiod men regnar bara korta skurar och oftast på nätterna. Det blåser lite mer på sommaren så vattnet är lugnare på vintern.
Priset
Maldivena är dyrt. Över jul och nyår tredubblas priserna. Men man får väldigt mycket för pengarna och servicen är osannolik så vill man unna sig något extra är det till Maldiverna man ska styra kosan. Gärna under perioden okt-mars då det är som bäst.
August 2018
Mariann Klint
www.enjoytravel.se