Reseberättelse – safari i Tanzania

Tanzania i Östafrika har en yta på nästan 1 miljon km2 med ett fantastiskt rikt djurliv. Vid sidan om safariresor i de stora parkerna som Serengeti och Ngorongoro kratern finns mycket mer att uppleva som bergsbestigning av Mount Kilimanjaro, besök i massajbyar och badliv på Zanzaibar.

Vi var 12 personer som flög till Arusha vid foten av Mt Meru. Bara några mil bort ligger Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Det är härifrån bergsbestigningarna utgår och turer in i safariparkerna. Arusha har ca 350.000 invånare och ligger exakt mitt mellan Kairo och Kapstaden vilket det berömda klocktornet i staden visar på.

Vi tog in på ett charmigt hotell i Arusha och vilade upp oss efter resan. Det är smidigt att ta sig med nattflyg direkt mellan Stockholm och Addis Abeba i Etiopien och sedan en kort flygsträcka på ytterligare ca 2 timmar.

Våra guider hämtade oss på flygplatsen i de båda jeeparna med plats för 6 personer i vardera jeepen. Bilarna har tak som kan lyftas upp så att man kan stå upp och beskåda djurlivet. Kikare ger fantastiskt möjligheter att detaljstudera djuren.

Vi färdades totalt ca 130 mil genom nationalparkerna. Det är inte bara att åka utan man behöver tillstånd och måste åka in i parkerna genom ett fåtal ”gates” där alla bilar registreras. Man måste också ha nått sitt boende senast klockan 6 på kvällen.

Från Arusha åkte vi ett par timmar till Lake Manyara och en inhägnad tältcamp. Det kändes tryggt att inte direkt sova mitt bland alla vilda djuren det första vi gjorde. Campen sponsrar en massajby i närheten och med några massajguider gick vi på en medical walk och fick lära oss hur de använder träd och buskar och gör mediciner av bark, grenar och blommor. De gör tex sin egen malariamedicin i stället för de rätt otäcka kemikalier vi västerlänningar stoppar i oss.

Vi besökte även en sk boma (runt hus där en massajfamilj  bor). Männen har ofta flera fruar; upp till fyra är inte ovanligt och vi åkte förbi en man som hade 20 fruar. Då bygger man ett hus till varje fru där hon bor med sina barn. Avgörande för hur många fruar man skaffar sig är antalet kor man har. Det ”kostar” ungefär 4 kor att skaffa en ny fru och i deras kultur är flickebarnen rikedomen eftersom de inbringar nya kor till familjen. Den boma vi besökte hade 4 fruar och tillsammans 19 barn. Det är tillåtet att ha sex med andra än de egna fruarna. HIV är ett stort problem bland massajerna.

Massajmän omskärs i tonåren tillsammans med andra unga män och får sedan gå runt i svarta kläder  innan de vistas helt ensamma ute på savannen i flera månader och själva skaffa mat och vatten under denna tiden. Efter det är de riktiga män.

Massajerna vandrar ofta upp till 2 mil varje dag i skor gjorda av motorcykeldäck. Vi såg inte en enda överviktig massaj utan de är rätt magra.

Vi fortsatte in i Ngorongoro conservatory. Det är ett UNESCO världsarv och den mest kända delen är kratern som är 264 km2 stor och 600 meter djup. Här finns en enorm mångfald djur på liten yta. Det är ett av världens största slukhål.

Serengeti är Tanzanias näst största nationalpark efter den mindre kände Ruaha parken. Serengeti är numera också ett världsarv och mest känd för sina stora migrationer av gnuer och zebror som i enorma hjordar letar sig till nya vattenhål i ett visst mönster. Vi hoppades få se detta och såg också stora hjordar men inte de stora förflyttningarna. Däremot såg vi enormt många andra djur. Redan första dagen hade vi sett big 5; lejon, elefanter, noshörningar, buffel och leopard. På bilden nedan döljer sig 2 leoparder bland grenarna.

Men vi såg även många andra djur som zebror, hyenor, geparder, schakaler, vårtsvin, mängder av hjortar och fåglar. Det var som att sitta mitt i filmen Lejonkungen. Tom klippan som var förebild för platsen där Simba utropades till Lejonkungen finns i verkligheten.

Våra guider var fenomenala på att se djuren på stora avstånd. De kunde se leoparder hänga i träden på flera hundra meters håll trots att de är så kamoflerade. De var också duktiga på att meka med bilarna och lyckades laga en läckande vattentank med åsnebajs som har en tätande funktion:).

Vi cruisade många timmar per dag i omgivningarna. Ibland hade vi matsäck med oss eller så åkte vi hem till campen och åt lunch där. Ibland blåste det småspik men ofta var det fint väder. Tur att vi hade sjalar och solhattar med oss:)

Maten var förvånansvärt god med tanke på de långa avstånd den fraktades i lastbilar på skruttiga grusvägar. Att dricka en GT i skymningen och titta ut över savannen var rätt oslagbart. Eller att sitta framför lägerbålet när mörkret la sig över nejden.

På nätterna hörde vi lejon och hyenor i näromgivningarna och en natt låg ett lejon precis utanför vårt tält. Då fick vi ”ringa” på bushtelefonen genom att cirkulera en ficklampa. Då kom 4 massajer och hjälpte oss till matsalen för frukost. Vi fick inte gå själva efter mörkrets utbrott utan eskorterades av vakter.

På en camp bodde vi i tält som flyttades till en annan plats efter migrationen. Det tar en månad att plocka ner hela tältcampen. På 2 andra ställen bodde vi i permanenta tält med anslutna badrum med dusch. Då värmdes vatten och hälldes i några hinkar på taket och sedan kunde vi duscha. 20 liter per person räckte vattnet till och då fick man tvätta håret rätt snabbt:)

På bilden ovan syns duschanordningen.

Det går att flyga ut ur Serengeti i små propellerplan om man inte vill åka jeep tillbaka till Arusha. En annan stor upplevelse är att flyga luftballong tidigt i gryningen över savannen. Men det kostar ca 4.500 kr per person så ingen billig upplevelse.

Personalen på camperna var fantastisk. Bara män jobbade där och de gjorde allt för att vi skulle trivas. De stod uppradade mangrant och sjöng för oss när vi skulle åka vidare.

En safari i Tanzania är helt oförglömlig och nog bland den häftigaste semestern man kan uppleva så nära de vilda djuren i hundratusental.

M.Klint

mars 2018