Kapstaden, vindistrikten och Garden RouteSydafrikas folkmängd uppgår till 43 miljoner och består av en mängd olika raser, kulturer, trosbekännelser och språk som uppstått i denna smältdegel av holländska, tyska, franska och brittiska nybyggare, av italienska och judiska invandrare, indonesiska slavar och folk i exil, indiska och kinesiska kontraktsarbetare, ngonifolk norrifrån och ursprungsinvånarna khoisanstammarna. I 1996 folkräkning indelades befolkning i 77 % svarta, 11 % vita, 9 % färgade och 3 % indier/asiater. Det finns 11 officiella språk, engelska, afrikaans och nio afrikanska språk, varav zulu och xhosa är de mest utbredda Nationalsången består av 3 delar som sjungs på 3 olika språk; engelska, afrikaan och xhoosa.. Nästan 80 % av Sydafrikas befolkning bekänner sig till kristendomen. Andra stora grupper är hinduer, muslimer och judar. 

 

Ni reser med nattflyg till Kapstaden där ni stannar i 3 dagar och besöker Robben Island där Nelson Mandela tillbringade närmare 30 år i fängelse. Ön syns från Kapstaden men ligger 12 km ut. Guiderna i fängelset är tidigare fångar. Ni beger er också upp på Taffelberget om vädret är klart för att kunna beskåda utsikten över Kapstaden. Det är en hisnande linbanetur och de fysiskt starka kan  promenera upp. Utsikten är bedövande om inte de berömda molnen ”the table cloth” vilar på bergets topp. Den orsakas av en sydostlig havsvind som kallas för Cape Doctor och kan röra sig med en hastighet på ca 100 km/timme. Topplatån mäter hela 3 kilometer och här finns massor av sällsynta växter och djur. Berget är över 1000 meter högt.

Er hyrbil levereras till hotellet och ni kör till Godahoppsudden och Cape Point där Atlantens kalla vatten möter Indiska Oceanens varma. Det är en dryg timmes resa. Egentligen är Godahoppsudden inte Afrikas sydligaste punkt utan en plats som heter Cape Agulhas österut. Godahoppsudden rundades första gången av Bartolomeu Diaz 1488 och fick då det passande namnet Stormarnas udde men av marknadsföringsskäl byttes namnet ut.

Man kan även besöka pingvinkolonin i Simons Town och har man tur kan man se valar. Vägen är mycket scenisk.

Nu kör till vindistriktet, ca 1 timme bort där ni bor i en charmig stad som heter Franschhoek med franskt hugenottiskt påbrå. Det ligger nästgårds den berömda vinbyn Stellenbosch. Ni stannar 2 nätter och besöker några vingårdar för vinprovning. Miljön är fantastisk liksom naturen runt omkring som påminner om Provence.  

Från vinlandet beger ni er till Oudshoorn, berömt för sina strutsfarmar och för Cango grottorna.  Landskapet är spännande och omväxlande, ni färdas genom bergspass och raviner, över vidsträckta grässlätter och genom små lokala byar. I Oudshoorn bor ni på Mooiplaas där de föder upp strutsar. De äventyrslystna kan prova att rida på en. Sen  fortsätter  ni till Knysna känt för sina stora ostronodlingar innan ni softar några dagar vid stranden i Plettenburg Bay. På vägen åker ni förbi Groot River Pass och Blaauwkrantz bron som går 220 meter ovanför floden. Där finns världens högsta bungy jump.

Ni avslutar turen på 12 dagar med 2 nätter på safariparken. Det är en privat park med högt anseende och ni kommer få se många vilda djur på era grynings- och skymningsturer med ranger.

Bilen lämnar ni på flygplatsen i Port Elisabeth varifrån ni flyger hem via Johannesburg eller Kapstaden. Det går också att lägga till en veckas sol och bad på Mauritius på hemvägen. Den finns även badmöjligheter utanför Durban.

Vi bokar charmiga 4* boutiquehotell och servicen är enastående på dessa hotell.

Detta är en fantastisk tur där ni ser mycket av det bästa Sydafrika kan erbjuda.

 

 

Pris: ca 20.000 kr per person. 

Då ingår:

hyrbil hela tiden

boende i 4* boutique hotell med frukost

helpension i 2 dygn vid safariparken med 2 game drives per dag

Flyg till Sydafrika tillkommer.Går att hitta från 4.000 kr per person beroende på säsong

 

 

[contact-form-7 id=”352″ title=”Förfrågan”]