tips till långresenärer

Här kommer några tips till dig som ska resa långt eller vara borta länge.

 

1). Ta god tid på tid. Tro inte att du kan se Europa på en vecka som många amerikanska och japanska turister gör. Bussar och tåg är ofta försenade, allting tar mycket längre tid än hemma så du behöver mer tid än 2 veckor om du ska lära känna ett land.

2). Boka inte allt i detalj i förväg. Du kanske vill stanna länge på någon plats du tycker om eller så är vädret dåligt och du vill vidare. Bäst är att boka hotell 2-3 nätter när du anländer och sedan göra upp dina planer på plats.

3). Det går inte att flyga med öppna biljetter och bestämma hemresa senare. Det är också betydligt dyrare att köpa 2 enkla biljetter så du bör helst bestämma hemresedatum i förväg.

4). Undvik dyra hotell och resorts om du vill träffa spännande människor och lokalbefolkning. Bättre att hänga på hostels och enklare pensionat om du vill få tips från andra resenärer. Resorts är en annan typ av semester för de som har ont om tid och gott om pengar.

5). Gå upp tidigt på mornarna. Det gör lokalbefolkningen och då är fotoljuset extra vackert.

6. Packa lätt. Det är jobbigt att bära på onödigt mycket bagage och även ansträngande att hålla koll på dina saker. Bättre tvätta på plats.

7). Öronproppar är guld värda. Ljudnivån på de flesta platser är mycket högre än hemma. Det kan vara tuppar som gal, grannar som snarkar mm.

8). Ta mycket bilder och skriv dagbok eller blogga så du kommer ihåg vad du upplevt.

9). Kliv utanför din komfortzon. Pröva nya upplevelser, utmana dig själv. Det är sånt du kommer minnas när du kommer hem.

10). Ta med en sarong. Den funkar för att gå in i moskéer, som solskydd, som lakan och vid ombyten. Mitt absolut bästa plagg när jag är bortrest.

11) Backa upp foton med extern hårddisk OCH en molntjänst. Ta kopior på pass, biljetter, visum etc och maila till en webmailadress och lämna hemma hos anhöriga.

12). Hör av dig till dina kära. Du får många nya vänner men de är ofta tillfälliga så glöm inte dem där hemma.