Flyget går till Quito i Ecuador med ett byte i Europa. En övernattning i Quito innan flyget går antingen direkt eller via hamnstaden Guadaquil (Ecuadors största stad) till en av de 2 flygplatserna i ö-världen. Säkerheten är mycket strikt. Bagaget röntgas en extra gång för att söka efter frön, frukt etc. Inget med kärnor får tas in och det serveras inte heller tex äpplen på båtarna.

Namnet Galapagos kommer från galapagossköldpaddan vars sköld liknar en sadel; galapagos på spanska. Öarna har uppstått genom vulkanutbrott för ca 1-5 miljoner år sedan. De är belägna på en sk hotspot där jorden magma är varmare än på andra platser.

Galapagos består av 19 stora öar och ca 100 små. De ligger 100 mil rakt västerut från land och Ekvatorn går igenom den största ön Isabela. Öarna ligger inte så nära varandra som man tror utan det kan ta en hel natt att transportera sig mellan dem. Det bor 30.000 människor på 5 av de största öarna på Galapagos. Resten av öarna är obebodda. De flesta här lever på turism men man odlar även en del mat och alla samhällsfunktioner finns. Det är svårt för Galapagosborna att ta sig till fastlandet eftersom flygen i stort sett alltid är fulla. De trivs och stannar i generationer i sin vackra ö-värld.

Här finns många endemiska arter pga isoleringen och många djur har anpassat sig till ett helt annat beteende. Tex bor pingviner här långt bort från sina naturliga boplatser nere i Antarktis. Normalt lever leguaner på land men här finns både landbaserade och de som dyker ner i havet och betar sjögräs. Det är ju för djurlivet man kommer hit. De är helt orädda för människor och låter oss betrakta dem på väldigt nära håll. Den mest kända är nog blue footed boobie (sula) som bara finns här. Det finns även en red footed boobie. Sjölejon och sköldpaddor ser man överallt tom inne i byarna.

Ni bor på en bekväm båt med helpension och ni går iland i grupper om 16 med er egen guide och följer noga hans instruktioner. Det finns turer med olika längd, jag rekommenderar den på 4 dagar. Då hinner man besöka flera öar med lite olika djurarter. Här en film från vår samarbetspartner på Galapagos:

Galapagos
The Marine Iguana Galapagos island. Ecuador

Quito och regnskogen

Från Galapagos flyger ni tillbaka till Quito där ni stannar en natt för att utforska den vackra staden. Och självklar är också ett besök på väldens mitt som ligger 13 km utanför staden där man kan stå med en fot på södra halvklotet och den andra på norra.

Sen blir det inrikesflyg för att komma närmare världens lungor Amazonas som är 12 ggr Sveriges yta och sträcker sig mellan 9 länder. Det är ett av mest ”bio diverse” områdena på vår jord och bara i Ecuador finns närmare 600 fågelarter.

Befolkningen i Amazonas består idag av omkring 420 000 personer fördelat på ungefär 400 olika etniska grupper. Ni kommer att besöka Kichwa-folket och en ”community”  på 189 personer. De äger 22.000 hektar av regnskogen som de erhållit av staten 1992. Där har de byggt ett wildlife- och cultural center; Napo wildlife center. Det ligger vid en av ca 100-150 bifloder till Amazonas; Napo.

Centret består av 2 mycket fina hotell och därtill en skola för alla åldrar och en läkarcentral. Alla medlemmar är sysselsatta inom verksamheten och bor i närheten antingen i traditionella boenden eller i mer moderna. Alla turistintäkter går tillbaka till centret.

För att ta sig dit åker man först i en motoriserad flatbottnad kanot i 2 timmar och sedan fortsätter man i en ytterst smal och liten kanot sista biten 1-2 timmar beroende på hur mycket djur man ser längst vägen. Det är ofta ganska många; apor som klänger i träden, papegojor, jätteuttrar och kajmaner med sina gula ögon och tom en anaconda låg och tryckte i vattnet när jag passerade på nära håll. Men guiderna är kunniga och man är trygg i deras sällskap.

Lodgen är lyxig och erbjuder samtidigt äventyr. Med guider vandrar man i djungeln och klättrar upp i ett 19 meter högt utsiktstorn med fantastisk vy över djungeln. Besökare tas till en Kichwa by där kvinnorna visar på hur man lever, lagar mat och dansar. Då kan man erbjudas smaka på en tjock fet larv men det går också bra att avböja:) Området är enormt biodiversifierat med 9000 olika djurarter. Att komma hit är en helt unik upplevelse och det var också här jag var när pandemin slog till och Ecuador stängde sina gränser inom 24 timmar.

YouTube video

Pris:

Kontakta mig för en offert.