Reseberättelse från kryssning längst västra Grönland

Jag har nyligen varit på en riktigt spännande resa på 10 dagar med det femstjärniga rederiet Silversea längst västra Grönlands kust. Grönland är världens största ö och en av jordens mest isolerade och glesbefolkade platser. Landet hör till den nordamerikanska kontinenten rent geologiskt men lyder under Danmark.

Vi flög chartrat plan från London (hälften av passagerarna kom på samma sätt från New York) och sedan följde vi kusten från sydspetsen till ungefär mitten av ön. Vi besökte bosättningar utan vägar, vi åkte zodiaks och paddlade kajak inne i fjordarna. Och vi fick höra på spännande föreläsningar av experter på Arktis, geologi, fåglar och historia mm. Det är oförglömligt att komma till denna väldigt avlägsna kontinent.

Grönland har tidigare hängt ihop med norra Canada och på en karta ser man att avståndet är väldigt nära. Från London, Danmark och New York är det ungefär samma flygtid; 4-5 timmar. Det går bara reguljär flyg från Danmark med Air Greenland och det är alltid fullbokat.

Kontinenten är ofta felritat på kartor och ser större ut än i verkligheten. Ytan på 2.166.000 km2 är 5 ggr Sveriges yta och ca 1/4 av USA:s. Den största delen av Grönland ligger norr om Polcirkeln. 80 % av ytan är täckt av is och glaciärer 750 km brett; resterande del består av fjordar längst kusten. De enda vägar som finns är inne i bosättningarna och städerna.

Vi reste med chartrat flyg (ingick i priset) från London Stanstead och en natt före och en natt på hotell i London ingick också. Flygbolaget heter Titan och höll hög standard med betydligt bättre mat och kabinservice än de europeiska flygbolagen. Vid ankomst till den enda internationella flygplatsen i Kangerlussuaq  kördes vi direkt ut till skeppet via buss och zodiaks (gummibåtar) och bagaget togs med en containerpråm. På hemresan kom flygplatspersonal ombord och checkade in oss så vi slapp köa för det.

Flygplatsen byggdes av USA och användes under andra världskriget för tankning av bombplan på väg till Europa. Efter kalla kriget såldes den till Grönland för 1 USD.

I den omkringliggande byn bor ca 500 personer idag; alla verksamma på flygplatsen. Det går inte att ta sig därifrån vidare i landet förutom med båt eller inrikesflyg.

Silverseas skepp för arktiska trakter går halva året i Arktis och halva året i Antarktis så det går stadigt även vid sjögång. Det upplevde vi bara en kväll och klarade oss även utan sjösjukeplåster.

Båten tar 244 passagerare och har lika många besättningsmedlemmar varav 25 ingår i expeditionsteamet. Många av dem kommer från trakter som Patagonien, Chile, arktiska Canada och är riktiga naturälskare. De flesta av dem är även experter på något område som de föreläser om.

Hytterna är bekväma med stora badrum och walk in closets. De minsta är på 35 kvm.

Skeppet har 20 zodiaks ombord som hissas ner med kran. Oftast landstiger man via dessa.

Ombord finns 4 matsalar och all mat och dryck ingår utom i en av matsalarna som har ett tilläggspris. Det går även att beställa room-service dygnet runt. Varje hytt har tillgång till en butler utöver house-keeping och han hjälper till med allt från att putsa skor till att boka bord på restauranger eller ta reda på information om utflykterna.

Maten är helt fantastisk. Här några bilder på vad som serverades ombord. Eftersom jag inte äter kött blev det mycket fisk och skaldjur för min del. Det serverades även high tea på eftermiddagarna liksom kanapéer för den som önskade.

Alla gäster utrustas med en allvädersjacka, en ryggsäck och en vattenflaska. Sen behöver man ha med sig vandrarskor och allvädersstövlar (scooter booats). Dessa kan även hyras ombord.

Varje dag hade vi en breafing om vad vi upplevt under dagen och vad som väntade nästa dag. Då hölls också kortare föreläsningar av guider i det stora expeditionsteamet med skiftande specialiteter. Flera hade disputerat på sina inriktningar.

Här är expeditionsledaren Nick som kommer från Patagonien tillsammans med sitt team på 25 personer från hela världen. Nick tillsammans med kaptenen bestämde färdriktning när vädret inte tillät den planerade rutten. Detta hände när vi skulle gå in i Nuuk då det blåste för mycket och det hände även när vi skulle fortsätta norrut och isarna hade flyttat sig och blockerat vår färdriktning. Men då kunde vi lägga oss i kölvattnet av en annan båt med grönländsk lots ombord.

Karta över vår resa:

Underhållning:

Det fanns även underhållare ombord; en pianist en gitarrist och en cruice director som höll konserter på kvällarna alternativt lite quiz och tävlingar. Det var också lätt att få kontakt med de andra passagerarna som huvudsakligen kom från Europa. Vi var 25 skandinaver ombord av 177 passagerare – det är ovanligt många.

Vi lärde oss mycket om Grönland.

Historien:

Man har hittat lämningar från grupper som kom till Grönland 2500 fKr från Sibirien via Nordamerika och kallas för Saqqafolket men som dog ut. Vikingen Erik Röd kom från Island 985 med ett antal skepp. Han var laglös på Island efter ett mord och behövde fly för att själv inte bli mördad. Vikingarna kallades för Norse och bosatte sig på den sydvästra kusten och var som mest ca 5000 personer. På den tiden fanns det träd på Grönland – det gör det inte idag.

På 1200-talet kom innuiterna från norra Canada och de är förfäder till dagens grönlänningar eftersom vikingarna dog ut på 1400-talet. Idag bor det 56.000 människor på Grönland och de allra flesta av dem på Västkusten. Det finns 17 samhällen (byar) och 71 bosättningar som är riktigt små. Den största; staden Nuuk har 18.000 invånare och den näst största Illulisat har 5.000 invånare.

Grönland blev en dansk koloni 1814 och fick därefter begränsat självstyre 1979 och är sedan 2009 en region i Danmark med självstyre över allt utom försvar, utrikes- och penningpolitik. Grönlands statschef är Danmarks regent.

Ekonomin:

Landet är beroende av bidrag från Danmark på ca 5 miljarder SEK per år vilket utgör ca 50 % av statsbudgeten. Den andra halvan kommer huvudsakligen från jakt och fiske medan gruvindustri och turism står för en liten del av intäkterna. De råvaror som finns i landet är järnmalm, bly, zink, diamanter, guld, uran, olja och sällsynta jordartsmetaller.

Priserna i landet är chockerande höga och skattesatsen är 42 % på alla inkomster. Det är svårt att förstå hur grönlänningarna får ihop sin ekonomi.

Det strategiska läget:

Grönland är av intresse för många länder som vill ha kontroll över Arktis. Redan på 50-talet byggde USA en stor militärbas; Thule på nordvästra Grönland för att kunna tanka sina bombplan. Ryssland och Kina liksom även Nato har en ökad militär närvaro i Arktis.

Siriuspatruller från Danmark bevakar norra Grönland både från flyg och hundpatruller. Även kronprinsen av Danmark har tjänstgjort hos Siriuspatrullerna. Han tog sig 350 landmil i sträng kyla med hundspann.

YouTube video

Naturen:

Det är otroligt vackert på Grönland. Bergen är höga, fjordarna djupa och långa. Som ett Norge men mycket mer av allt. Isbergen och glaciärerna är magiska, närmare 3 km tjocka och formade för flera tusen år sedan.

Livet på Grönland:

Livet är hårt både socialt och vädermässigt. Temperaturen går ner till minus 50 grader på vintern och 10-20 grader plus på vintern. Många människor har mer eller mindre tvångsförflyttats till de större orterna de senaste 20 åren eftersom den sociala servicen är dålig i bosättningarna. Det finns tex ingen sjukvård och social service. Inkomstmöjligheterna genom jakt och fiske har försämrats pga klimatförändringarna. Arbetslösheten är stor och självmordsfrekvensen är 6 ggr högre än i Sverige och 20 % av den vuxna befolkningen har skadlig alkoholkonsumtion.

Priserna i butikerna är mycket höga; en tomat kostar 10 kr och ett blöjpaket 225 kr. Ändå är utflyttningen minimal. Ungdomarna som har möjlighet studera i Danmark kommer tillbaka efter avslutade studier. Och eftersom flygbiljetterna är dyra (ca 10.000 kr tor) träffar man sällan grönlänningar utomlands.

Husen på Grönland är färgkodade. Vitt använts inte eftersom de då inte syns på vintern. Gult betyder sjukvård – läkaren och sjuksköterskan bor i gula hus. Alla kyrkor är röda liksom prästens bostad, polisen har svart färg och fabriker och affärer är blå. Mycket praktiskt.

Och det häftigaste med Grönland:
Såklart att glida runt i zodiak eller kajak bland isbergen. Det är oförglömligt. Och att på nära håll beskåda islossningen som ju är en sorglig historia orsakad av snösmältningen ger en insikt av de svåra miljöproblem vår värld utsätts för. Det sägs att om all is smälter i Arktis stiger havsnivån i haven med 6 m. Och Golfströmmen som är så viktig för oss här i norr har redan avmattats med 20 %. Utöver att temperaturen här då sjunker rejält påverkas även ekosystemet och fisket liksom att havsytan på USAs östkust stiger.

Och så människorna. Väldigt vänliga mot de turister som kommer till ön och hjälpsamma mot varandra. De har sitt eget språk; eskaleut som är 4000 år gammalt och inte relaterat till något annat språk. Det finns flera dialekter i olika delar av ön och eftersom de lever så isolerat förstår de inte varandra. Orden är extremt långa och ett ord kan ta en hel rad.

Det är en en stor upplevelse att komma till Grönland. Och landet ska upplevas från en kryssningsbåt eftersom det inte finns några vägar och oerhört besvärligt att ta sig runt på annat sätt.

Juli 2023

M.Klint