norrsken

På norrskensjakt i Abisko, 19-22 mars 2023

Att uppleva norrsken är något som står på de flesta människors bucket-list. Och trots att vi bor i norrskenets del av vår planet har få upplevt ett rejält norrsken.Abisko anses vara en av världens bästa platser för detta pga luftens renhet, avsaknad av gatubelysning.

Följ med dit längst upp i Sverige närmare bestämt mitt mellan Kiruna och Narvik. 

Abisko grundades vid byggandet av Malmbanan runt sekelskiftet. Numera är orten mest känt för Kungsleden, Nationalparken och norrskenet.  Livsstilen häruppe skiljer sig enormt mycket från den vi storstadsbo har. ”Vi torkar vårt kött om våren, röker vår fisk om sommaren och kokar vårt kaffe över öppen eld”. Det är också ett område präglat av samernas livsstil. Här har de flyttat sina renar mellan skogsland och fjäll sen urminnes tider. 

19 mars.

Flyg med SAS 8.20 med ankomst i Kiruna kl 10.00. Vi fortsätter direkt för att köra hundspann utanför Kiruna. Varma kläder och skor får vi låna. Sen åker vi till Ishotellet för att titta på de fantastiska rummen som isskulptörer och konstnärer från hela världen har designat. Sista etappen denna dag går till Abisko Mountain Lodge, ca 10 mil bort. Det ligger på vägen till Narvik vid Lapporten som anses vara porten till nationalparken (77 km2 stor) och Kungsleden. Efter middagen beger vi oss på norrskensjakt på ”helikopterplattan” som inte alls är en platta utan en landningsbana för militärflyg med god sikt över omgivningarna.

20 mars

Efter frukost beger vi oss ut på en 2-timmars snöskotertur där vi åker rakt ut i naturen upp på en fjällkam i Björkliden tillsammans med en guide. Sen blir det sopplunch på lodgen innan vi beger oss ut på vandring i nationalparken med snöskor. På det sättet kan man komma ut i naturen även i djup snö utan att sjunka ner. Efter middagen på lodgen är det dags för norrskensjakt med fotograf. Vi får låna kameror och stativ och får hjälp ställa in dem för att fånga det fantastiska norrskensljuset. Det går inte att ta bra bilder på norrsken utan stativ. Man kan behöva åka en bit för att komma till ett bra ställe med klar himmel. Det finns kameror mot himmelen och andra mätinstrument som hjälper till att förutse var bästa platsen för stunden ligger.

21 mars

Vi beger oss ut på vandring i nationalparken med guide och äter sedan lunch på STF Abisko. Middag på lodgen och sen beger vi ut på ännu en norrskensjakt med en fotograf. Vi vill ju ha bra bilder med oss hem.

22 mars

Efter frukost transfer till flyget i Kiruna som avgår 11.05 och landar i Stockholm 12.45.

Det går även att åka tåg till Abisko men för att delta i aktiviteterna runt Kiruna är det bäst i så fall att flyga upp och ta tåg tillbaka till Stockholm. Tåget stannar väldigt nära lodgen.

Pris:

14.850 kr

Då ingår boende i delat dubbelrum i 3 nätter på Abisko Mountain Lodge med helpension och alla transfers. Pga begränsat antal tillgängliga rum finns inte möjlighet till enkelrum. Reser du ensam hittar jag en rumskompis till dig.

Hundspannstur, besök på Ishotellet, skotertur i vildmarken med guide, vandring i nationalparken, 2 fotosafaris med fotograf. Lån av varma kläder och skor där även vantar och mössor ingår. Det enda du behöver är underställ i några lager och varma strumpor.

Flyg tor Kiruna tillkommer. Det går att åka på bonuspoäng om man bokar tidigt.